Wat schrijven Israëlische kranten vandaag?

Begrafenis Soleimani. Screenshot YouTube

We doen alsof onze neus bloedt: na een aantal dagen waarin de Israëlische media uit hun dak gingen over de dood van Soleimani ebt het langzaam weg en gaan Israëli’s ervan uit dat Israël geen doelwit van de Iraanse wraak zal zijn.

 • Volgens veel Hebreeuwse kranten zouden hoge inlichtingenbazen het veiligheidskabinet hebben verteld dat het niet waarschijnlijk is dat Israël zal worden aangevallen.
 • Een van de inlichtingenhoofden zei dat Israël geen rol in Soleimani’s dood heeft gespeeld en daarom is er geen reden het land te laten meesleuren in een oorlog.
 • Maandag vertelde de zuidelijk commandant Herzi Halevi tijdens een conferentie georganiseerd door de Yedioth Ahronoth-groep dat Israël ‘vanaf de zijlijn meekijkt’.
 • Chami Salev van de krant Haaretz schrijft dat premier Netanyahu supporter blijft van Trump, maar geen deel wil uitmaken van de eventuele troep die Trump gaat veroorzaken: “Netanyahu is ongetwijfeld verheugd over de escalatie van de spanningen tussen de VS en Teheran, maar in tegenstelling tot de meeste van zijn burgers, herinnert hij zich ook dat de alom geprezen moord vandaag de dag gemakkelijk kan veranderen in de alom veroordeelde dwaasheid en nationale catastrofe van morgen.”

Misschien is er toch wel een beetje angst: Ondanks de beste pogingen van Israël om aan de zijlijn te blijven, maakt het in Iran nog steeds deel uit van het verhaal.

 • Zo werd er dinsdag in Kerman, waar de begrafenis zal plaatsvinden (en waar tientallen zijn gedood in de gekte), door een menigte gereageerd op de oproepen van de legerleider om wraak te nemen op iedereen die door de VS wordt gesteund met kreten zoals ‘Dood aan Israël’.
 • “Israëliërs moeten zich zorgen maken, gezien de cybercapaciteiten van Iran, zijn partnerschappen met Rusland en de komende verkiezingen hier,” schrijft Ofir Bar’el in Israel Hayom.
 • Walla meldt dat Hezbollah een grote poster van Soleimani plaatste nabij de Libanese grens met Israël met een waarschuwing dat “De dreiging aanhoudt” en ook papieren met foto’s van het nieuwe Quds Force-hoofd Esmail Ghaani op het hek bevestigde.

Hamas was erbij: Hamas-leider Ismail Haniyeh hield in zijn eerste publieke optreden na jaren een speech in Teheran, terwijl hij van Egypte niet naar Iran mocht gaan en dat ook had beloofd.

 • “Haniyeh heeft in zowel onduidelijke bewoordingen, zowel door Egypte als Saoedi-Arabië, te horen gekregen dat beide landen bezwaar maakten tegen zijn deelname aan de begrafenisceremonie. Haniyeh lijkt de berichten echter te hebben genegeerd, ” schrijft Israel Hayom.
 • “Hamas definieert zichzelf als een populaire verzetsorganisatie. Het kan niet zonder Iran en Hezbollah vanuit een militair-strategisch perspectief. Maar meer dan een decennium draagt Hamas de verantwoordelijkheid voor meer dan twee miljoen burgers, en Egypte is een anker zonder welk Hamas geen controle kon uitoefenen,” zegt een Hamas-bron tegen Haaretz.
 • Maar er kwamen ook vertegenwoordigers van Arabische groepen die binnen en buiten de invloedssfeer van Iran vallen naar Teheran: “Suleimani was zich bewust van het nut van psychologische instrumenten om de diverse groep bondgenoten van Iran in lijn te houden, ondanks hun ideologische verschillen, en vermoedens van verraad onder elkaar. ‘

Weg met Edelstein: Knesset voorzitter Yuli Edelstein wordt door Blauw en Wit en anderen ervan beschuldigd dat hij probeert Netanyahu te beschermen door zijn verzoek om immuniteit aan te houden en er nu geen stemming over te laten houden omdat er geen meerderheid voor is.

 • Op de Yedioth-conferentie zeggen Yair Lapid en Avigdor Liberman beiden dat ze eraan zullen werken om een nieuwe voorzitter aan te stellen.
 • “Ik hoop dat de Knesset-spreker niet optreedt als assistent van Netanyahu,” zegt Moshe Ya’alon van Blauw en Wit. “We hebben de meerderheid om Edelstein te verdrijven. We zullen er alles aan doen om de commissie te installeren om de immuniteit van Netanyahu te bespreken.”

Opperrabbijn in de problemen: de Sefardische opperrabbijn Yitzhak Yosef is in de problemen gekomen door zijn uitspraken over naar Israël geëmigreerde Russen.

 • Yedioth publiceerde uitspraken van hem waarin hij zegt over immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie: “Er zijn hier veel, veel niet-joden, sommigen communisten, vijandig tegenover religie, haters van religie. Het zijn helemaal geen Joden, heidenen. Vervolgens stemmen ze op partijen die aanzetten tegen de ultraorthodoxe en tegen religie. “
 • De daaropvolgende kritiek is zo luid als het voorspelbaar zou moeten zijn, met oproepen voor de afzetting van Yosef galmend over de politieke sfeer en veel artikelen in de pers.
 • “Antisemitisch en racistisch”, zou Lieberman, die veel immigranten uit de voormalige Sovjetunie vertegenwoordigt, volgens Channel 13 hebben gezegd.
 • Labour Knessetlid Merav Michaeli tweet dat ze al probeerde een wet te maken die het Opperrabbinaat verbiedt, en roept opnieuw op om het opperrabinaat op te heffen en Yosef werkloos te maken.
 • De Haredi-pers daarentegen heeft een totaal andere kijk op de uitspraken van Yosef.
 • Kikar Hashabbat schrijft :” De meeste van deze immigranten zijn goyim, dat is een feit en hier is nog een feit: de meesten van hen geven er de voorkeur aan dat er winkels zijn die varkensvlees verkopen op Yom Kippur, op het grondgebied van de Joodse staat, “schrijft Yishai Cohen voor de website. “Ze hebben het over hen als artsen en strijders, daar heeft niemand ruzie over. Maar we hebben genoeg artsen. We hebben Joden nodig.
 • De Hadrei Haderim-website begint ook met het verhaal “Elk woord dat de rabbijn zegt, wordt beschouwd en gemeten en ondersteund door Halacha,” zegt Shas Knessetlid Michael Malchieli.
 • Israel Cohen van Kol Barana uit de beschuldiging dat “anti-religieuze krachten rond Rabbi Josef cirkelen.”

Advertentie (4)