Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Premier Netanyahu, VP Pence en US ambassadeur in Israel Friedmann. Screenshot YouTube

Benny en Bibi vliegen uit: Blauw & Wit leider Benny Gantz en premier Benjamin Netanyahu zijn in Washington aangekomen voor hun respectieve ontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump in afwachting van de verwachte bekendmaking van het vredesplan.

 • Hoewel Trump vorige week had gezegd dat hij het plan ‘ergens’ voorafgaand aan zijn besprekingen met Netanyahu en Gantz bekend zou maken, is het Witte Huis stil over de inhoud van het plan.
 • Verschillende Hebreeuwse mediakanalen komen met berichten die schijnbaar zijn gelekt door Israëlische ambtenaren. Hierin staat dat het vredesplan van Trump de groei van de Israëlische nederzettingen zou remmen. Israëliërs en Palestijnen zullen elk ongeveer een derde van de Westelijke Jordaanoever zullen geven, een Palestijnse staat erkennen, en stelde een vierjarige “voorbereidingsperiode” in gedurende welke Palestijnen – zo hoopt Washington – met het plan akkoord zullen gaan en mogelijk gaan onderhandelen over de controle over de rest van het grondgebied.
 • Michael Shemesh, een verslaggever van de Israëlische omroep KAN is de enige verslaggever die met Gantz naar Washington vliegt. De rest van het perskorps vliegt met Netanyahu mee.
 • Gantz vertelt Shemesh dat hij bereid is het Trump-plan te accepteren maar dat de implementatie tot na de verkiezingen moet wachten.
 • Gantz heeft er voor gezorgd dat Netanyahu hem niet in verlegenheid kan brengen in een ontmoeting met Trump, waarbij de functie krijgt van derde wiel.

Race om er als eerste te komen: Gantz leek in eerste instantie Netanyahu te slim af te zijn geweest door zaterdagavond aan te kondigen dat hij Trump maandag zou ontmoeten. Die overwinning was van korte duur, want het kantoor van Netanyahu kondigde daarop aan dat Netanyahu de Amerikaanse president zowel op maandag als dinsdag zal ontmoeten.

 • Het Witte Huis bevestigd dat Netanyahu Trump in Washington om 11.00 uur (18.00 uur in Israël) zal ontmoeten. Ze zullen twee vergaderingen houden, waaronder 1 zonder assistenten. Gantz zal aankomen bij het Witte Huis om 12.30 uur (19.30 uur Israëlische tijd). De discussie zal naar verwachting 45 minuten duren.
 • Dinsdag volgt dan nog een vergadering tussen Trump en Netanyahu met naar verwachting de officiële uitrol van het plan zal. Ook zullen de twee leiders een verklaring afleggen.
 • Reuters meldt dat Trump Netanyahu en Gantz heeft verteld dat ze tot de Knesset-verkiezingen de tijd hebben om aan het vredesplan te werken.
 • Door een ontmoeting te regelen met zowel Gantz als Netanyahu werd gehoopt dat de aankondiging van Trump het vredesvoorstel niet als een politieke zet zou worden gezien.

Je belde me altijd op mijn mobieltje: Het Turkse persbureau Anadolu meldt dat Trump de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas wilde bereiken maar dat deze weigerde zijn gesprekken aan te nemen.

 • Verschillende Palestijnse hoge functionarissen ontkenden dit of konden het rapport niet bevestigen. Het zou gaan om een uitnodiging ten behoeve van de uitrol van het vredesplan.
 • Analist Shimrit Meir speculeert dat bij het vermijden van de gerapporteerde telefoontjes van het Witte Huis, Abbas voorkomt dat hij de uitnodiging officieel moet afwijzen. Bovendien stelt het Abbas in staat onwetend te blijven over de details van het plan. Op deze manier kan hij voorkomen dat de Amerikanen kunnen zeggen dat zij de Palestijnen hebben geïnformeerd over de details.
 • Meir is van mening dat niet praten met Trump een vergissing was. Voor Abbas was het namelijk de laatste kans om de president ervan te overtuigen dat het plan moest worden opgeschort.

De gevolgen zijn verdoemd:  Times of Israel’s Raphael Ahren gaat in op de mogelijke redenen achter het besluit van de Trump-regering om door te gaan met het “dead-on-arrival”plan (wat de Palestijnen betreft):

 • “Als de ‘Deal of the Century’ annexatie ondersteunt, kan geen enkele Israëlische partij die de verkiezingen wil winnen zich ertegen verzetten. Geen enkele aspirant-premier kan minder pro-Israël zijn dan de Amerikaanse president”. Ahren voorspelt dat Gantz het plan zal ondersteunen.
 • Op het niet-Amerikaanse diplomatieke front zouden de gevolgen van een Israëlische annexatie ingrijpend en negatief zijn. De EU zal overwegen Israël te bestraffen zoals het deed toen Rusland de Krim annexeerde, aldus Ahren. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zou niet langer aarzelen om zijn huidige ‘zwarte lijst’ van Israëlische bedrijven die zaken doen in de nederzettingen vrij te geven.
 • Het Internationaal Strafhof kan zich aangemoedigd voelen om Israëli’s te vervolgen voor de ‘oorlogsmisdaad’ van het bouwen van nederzettingen in bezet gebied. Jordanië en Egypte zouden kunnen overwegen hun diplomatieke banden met Jeruzalem te verlagen of hun vredesakkoorden helemaal te annuleren. De veel geprezen toenadering tussen Israël en de Golfstaten zou weleens bevroren kunnen worden, zegt Ahren.
 • Koning Abdullah van Jordanië, wiens steun waarschijnlijk cruciaal zal zijn voor het succes van het plan, vertelt lokale politici dat Amman tegen delen van een Amerikaans voorstel is dat negatief voor zijn land is.
 • Gevraagd naar aspecten van het voorstel die ten koste van Jordanië kunnen komen, zoals de Israëlische soevereiniteit in de oude stad van Jeruzalem, zei Abdullah dat het koninkrijk zich ertegen zou verzetten. “Onze positie is heel bekend. Absoluut niet. Dit is voor iedereen duidelijk, “
 • Voormalig Amerikaanse ambassadeur in Israël Dan Shapiro vertelt Army Radio dat “Israëlische burgers er rekening mee moeten houden dat er in minder dan een jaar een nieuwe, democratische regering zou kunnen zijn – zo niet in een jaar dan in vijf jaar. Trump zal niet voor altijd president zijn . Het is belangrijk om te weten dat elke democratische kandidaat zich tegen dit plan zal verzetten en dat geen enkele democratische president eraan gebonden zal zijn. ‘

Zich voorbereiden op de vredes rit:  Netanyahu heeft een groep vooraanstaande kolonistenleiders uitgenodigd om hem deze week in Washington te vergezellen voor de vergaderingen van vandaag en morgen, vertelt een woordvoerder van de Yesha-council tegen The Times of Israel.

 • De burgemeesters van de Westelijke Jordaanoever verblijven in hetzelfde hotel als de premier, waar ze hem persoonlijk kunnen raadplegen en in realtime updates kunnen ontvangen over de inhoud van de discussies in het Witte Huis, aldus de woordvoerder.
 • Israel Policy Forum-analist Michael Koplow speculeert dat “er twee mogelijke redenen zijn om dit te doen, beide zeer politiek slim: Of Bibi verwacht dat het plan zo gunstig voor Israël uitvalt dat hij de voordelen in realtime wil benutten, of hij wil op voorhand de kritiek van de kolonisten neutraliseren.
 • Uri Keidar, van de Israel Hofsheet-organisatie die religieus pluralisme promoot, klaagt op Twitter dat Netanyahu alleen rechtse kolonistenleiders uitnodigde in tegenstelling tot burgemeesters van steden in de periferie van Gaza, die niet minder zullen worden getroffen door bijvoorbeeld de reacties van Hamas en co als het vredesplan zal worden bekendgemaakt.

Een legende verliezen:  zowat alle grote kranten in Israël besteden ruimte op hun voorpagina’s voor de berichtgeving over de tragische dood van de voormalige NBA-superster Kobe Bryant.

 • Bryant, zijn 13-jarige dochter Gianna en zeven anderen kwamen om bij een helikoptercrash op een afgelegen, steile heuvel in Zuid-Californië.
 • Netanyahu, die onderweg naar Washington was, tweette (nou ja, het was waarschijnlijk zijn woordvoerder Jonathan Urich) dat Bryant ‘een van de grootste basketbalspelers in de geschiedenis’ was, en noemde zijn dood ‘een trieste dag voor alle sportfans’.
 • Maar toen ging de premier niet-bevestigde berichten tweeten dat Bryant met alle vier van zijn dochters was geweest toen zijn helikopter neerstortte. Het fanclub blad van de premier, Israel Hayom, maakte dezelfde fout en meldde de dood van Bryants vier dochters als een feit. Beide verwijderden vervolgens de tweets , maar deden dat slechts enkele uren nadat duidelijk werd dat alleen Gianna in de helikopter met Bryant zat.
 • In Tel Aviv kwam het nieuws over de dood van Bryant door tijdens een wedstrijd tussen Maccabi Tel Aviv en stads rivaal Hapoel Tel Aviv. Fans van beide teams stonden en applaudisseerden als eerbetoon aan Bryant, terwijl de Maccabi-omroeper zei dat de club “geschokt en verwoest” was.

Advertentie (4)