Israelisch apparaat verzamelt regenwater en maakt er drinkwater van

Foto Hilico

Het is een wrede ironie dat tropische gebieden die gezegend zijn met overvloedige regenval vaak worden vervloekt vanwege het onvermogen om schoon water te leveren aan dorstige mensen.

In de sloppenwijken van Mumbai bijvoorbeeld, regent het bijna het halve jaar, soms in moesson achtige hoeveelheden. Maar bewoners worden gedwongen in lange rijen te staan ​​om water te verzamelen voor drinken, koken en baden. Doen ze dat niet dan is het alternatief dat ze exorbitante hoge prijzen moeten betalen voor flessenwater.

Maar je kan een tekort aan water hebben als bijvoorbeeld de infrastructuur na een natuurramp instort bijvoorbeeld na een orkaan of aardbeving.

Het was de laatste die de verschrikkelijke boodschap voor Eyal Yassky, mede-oprichter en CEO van Hilico, naar huis bracht. De sociaal ingestelde startup ontwikkelde een eenvoudig en goedkoop apparaat voor het verzamelen van regen voor veraf gelegen gemeenschappen en plaatsen waar geen of een slechte infrastructuur is.

Yassky reisde de wereld rond als een professionele fotograaf en documenteerde lokale culturen met de nadruk op duurzaamheid.

In 2016 was hij in Ecuador om foto’s te maken van een unieke chocoladeproductie-operatie (“Er zijn nog maar 47 van dit soort cacaobomen over in de wereld”, zegt hij) toen een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter plaatsvond.

Yassky had wat rampenbestrijdingsvaardigheden opgedaan tijdens zijn dienst bij de IDF. Hij bood aan om te helpen en voordat hij het wist, draafde hij met een andere hoed op- vrijwillige missiecommandant voor organisaties zoals IsraAID – die hij in balans bracht met zijn lopende fotografie-optredens.

Yassky merkte op dat het probleem van schoon water steeds groter werd.

“Negentig procent van de rampen over de hele wereld wordt veroorzaakt door regen,” vertelt hij ISRAEL21c, “en toch gebruiken we watertechnologie niet als een bron.”

Dat komt omdat bestaande technologie “te duur of omslachtig is, waardoor het onpraktisch is om in het veld te komen.”

Eyal Yassky geeft uitleg in Mumbai. Foto Hilico

Yassky belde zijn jeugdvriend Moshe Belilty, die een graad in werktuigbouwkunde afrondde aan het Afeka College in Tel Aviv. “Kun je me iets maken dat ik mee het veld in kan nemen?” vroeg hij Belilty.

De twee ontwikkelden een draagbaar apparaat voor het verzamelen van regen dat minder dan twee pond weegt, slechts $ 100 kost en 90 procent van het water kan opvangen dat een klein gezin dagelijks nodig heeft. Een millimeter regen produceert een volle liter water, merkt Yassky op.

Het apparaat ziet eruit als een vlieger, gemaakt van een lichtgewicht nylon. “Het voelt als een krant, maar het is zeer robuust,” zegt Yassky.

Het apparaat van één vierkante meter kan worden aangesloten op elk type verticaal object, bijvoorbeeld een paal of een boom, met een enkele klem in minder dan drie minuten.

Regen die in het apparaat valt, wordt via een kleine filtratie-eenheid naar een zak van 10 liter geleid. Een van de innovaties die Belilty heeft bedacht, was de mogelijkheid om de tassen in een reeks door te koppelen via een opening aan elke kant.

Dus als het ‘s nachts regent, kunt je tot 10 zakken vullen zonder het systeem te controleren of “jerrycans” te vervangen.

Het apparaat heeft ook een geautomatiseerd anti-verstoppingsmechanisme, zodat je niet wakker wordt en ontdekt dat je verwachte waterverzameling geblokkeerd was.

Yassky en Belilty gebruikten wat ze ‘biomimicry’ noemen om het apparaat te ontwerpen.

“Het is een grote naam voor iets eenvoudigs”, grapt Yassky. “Het betekent de natuur imiteren.” Vliegtuigen zijn bijvoorbeeld gebaseerd op het nabootsen van de vlucht van vogels.

Om Hilico te ontwerpen, waagden Yassky en Belilty zich in de jungle van Zuid-Amerika. “We ontdekten dat plattelandsgemeenschappen daar een bepaald soort plant gebruiken met enorme bladeren gericht op het opvangen van regenwater,” legt Yassky uit.

Ze hebben het ontwerp van die bladeren gekopieerd en patent aangevraagd.

Sinds het bedrijf in 2018 werd gelanceerd, heeft Hilico verschillende prijzen gewonnen.

Hilico stond bovenaan de Israëlische finale van een durffonds voor sociale ondernemers opgezet door whisky-distilleerder Chivas Regal . Het was het enige Israëlische bedrijf op een lijst van 17 bedrijven die door de Wereldbank en de Wharton School werden genoemd in hun wedstrijd ‘Ideas for Action’ in 2019.

Eyal Yassky in Mumbai. Foto Hilico

Hilico werd door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd als onderdeel van een delegatie die vorig jaar een presentatie deed op het evenement Harnessing Innovation for Sustainable Development van de Verenigde Naties.

Yassky zegt dat hij de VN heeft gevraagd het project op zich te nemen. Maar eerst moesten ze een bedrijf beginnen.

Yassky en Belilty brachten drie maanden door in een sloppenwijk in Mumbai genaamd “Cheetah Camp”, waarbij ze hun apparaat probeerden in samenwerking met de lokale ngo Jeevan Dhara.

“Het was een enorm succes”, zegt Yassky. “Het presteerde beter dan we hadden verwacht. De reacties van mensen waren verbazingwekkend. ”

Het partnerschap van Hilico met het Eilat Eilot Renewable Energy Initiative zal zijn apparaat naar een off-grid dorp in Kenia brengen.

De in Tel Aviv gevestigde Hilico is nu op zoek naar aanvullende samenwerkingsverbanden om het apparaat betaalbaarder te maken voor de ontwikkelingslanden.

Het bedrijf is ook van plan om het product op Amazon te verkopen als een oplossing voor RV-eigenaren of backpackers om regenwater op te vangen tijdens hun reizen. Geld van die verkopen zal worden gebruikt om lagere prijzen te subsidiëren voor armere landen.

De belangrijkste markt van Hilico bestaat uit stedelijke populaties die niet zijn aangesloten op water. Het is een grote – en groeiende – bevolking.

“Een miljard mensen zijn nu off-grid en als mensen van dorpen naar steden verhuizen, belanden ze in sloppenwijken, dus het aantal neemt toe”, vertelt Yassky aan ISRAEL21c.

Naar schatting worden jaarlijks 70 miljoen nieuwe inwoners aan stedelijke gebieden toegevoegd. De stedelijke bevolking van Zuid-Azië en Sub-Sahara Afrika zal naar verwachting de komende twee decennia verdubbelen.

De Verenigde Naties schatten dat 2,1 miljoen mensen over de hele wereld geen toegang hebben tot schoon water en dat elke minuut een kind sterft aan een infectie door een slechte waterkwaliteit. Een half miljoen mensen sterven elk jaar aan door water overgebrachte ziekten.

Wat gebeurt er gedurende de 50% van het jaar wanneer het niet regent in Mumbai? “Dat is een groot probleem,” geeft Yassky toe, een waarvoor Hilico geen kant-en-klare oplossing heeft. Proberen het hele waterprobleem aan te pakken met een enkel multifunctioneel product is te duur voor sloppenwijkbewoners.

Het Israëlische product Watergen kan bijvoorbeeld water aan de lucht onttrekken . Het is een geweldig product, zegt Yassky, maar de minst dure versie Watergen-systemen, de Genny, begint bij $ 1500 per eenheid.

Yassky verwacht dat er copycats zullen zijn, maar zegt dat hij de concurrentie verwelkomt. “We willen dat er meer regenoogstapparatuur komt voor de mensen die het nodig hebben. En we hebben nog steeds veel in petto.”

Klik hier voor meer informatie