Israelische wielerploeg doet mee aan wedstrijd in de Golfstaten

Leden van Israel’s wielerteam zijn te zien in de Verenigde Arabische Emiraten, 22 februari 2020. Foto team Start Up Nation.

Voor het eerst in de geschiedenis neemt het nationale wielrenteam van Israël deel aan een wielerwedstrijd in de Golfstaten die vandaag, zondag, is begonnen. Het team met de naam “Start Up Nation” neemt deel aan het grootste wielerevenement in het Midden Oosten en rijd de wedstrijd die door alle zeven Golfstaten gaat van Dubai naar Abu Dhabi

Meedoen aan deze wedstrijd door Verenigde Arabische Emiraten in het teamuniform is een inspirerend moment”, zei de Israëlische wielrenner Omer Goldstein in een verklaring. “Tot voor kort leek het een onrealistische droom.”

Omer Goldstein in de Verenigde Arabische Emiraten, 22 februari 2020. Foto team Start Up Nation

Goldstein voegde eraan toe dat hij aangenaam verrast was door de warme ontvangst die zijn team in de VAE ontving, en zei dat de lokale bevolking het team in Blauw en Wit had gevraagd selfies met hen te mogen nemen.

Meedoen aan deze wedstrijd werd mogelijk gemaakt door miljardair Sylvan Adams die sinds 2017 mede eigenaar van het team is en ook de man is die de Giro d’Italia naar Israël haalde in 2019.

“De deelname aan deze race door ons Israëlische team in een land in het Midden-Oosten staat symbool voor hoe fietsen een kracht kan zijn voor diplomatieke openheid en vooruitgang,” zei Adams in een verklaring. “Het is niet overdreven om te suggereren dat sport een kracht voor vrede kan zijn.”

Israëlische sporters hebben de afgelopen jaren vaker in de VAE aan wedstrijden meegedaan. In 2019 werd het nationale volkslied “Hatikva” gespeeld nadat Israëlische sporters gouden medailles hadden gewonnen in judo en ju-jitsu.

Meedoen aan sportwedstrijden in Arabische landen wordt gezien als teken van de geleidelijke toenadering van Israël tot Arabische landen zoals de Golfstaten, waar het weergeven van Israëlische symbolen tot 2018 nog verboden was.

Advertentie (4)