Ruzie Israël en België na Israëlische kritiek over “demonisering” van Israël in de VN

VN veiliheidsraad. Foto VN

Israël heeft de Belgische plaatsvervangend ambassadeur zijn ongenoegen kenbaar gemaakt omdat België Brad Parker heeft uitgenodigd om de leden van de VN veiligheidsraad in te lichten, waar België voorzitter van is. Brad Parker is activist en adviseur voor de DCI-P, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie. België heeft hierop kwaad gereageerd en de Israëlische ambassadeur in België op het matje geroepen.

DCI-P noemt zichzelf een organisatie die de mensenrechten van Palestijnse kinderen verdedigt. Het beschuldigt Israël van oorlogsmisdaden en steunt BDS-beweging. De DCI-P heeft banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Parker is de drijvende kracht achter pro-BDS wetgeving die in de VS geïntroduceerd werd door de Democraat Betty McCollum. In zijn hoedanigheid als universitair docent aan de CUNY Law School’s Human Rights and Gender Justice Clinic diende hij afgelopen januari een anti-Israëlische resolutie in bij de VN. Deze stond vol valse verklaringen en beweerde dat terroristische groeperingen zoals Hamas onschuldig waren aan het huidige geweld in zuid Israël.

Israël vertelde plaatsvervangend ambassadeur Pascal Buffin dat België de uitnodiging van Parker moest annuleren.

De Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon schreef een brief aan de secretaris-generaal van de VN, Antonio Gutteres, waarin hij DCI-P “een arm van de PFLP” noemde om diplomatieke terreur tegen Israël uit te voeren.

Danon schreef: “België blijft een anti-Israëlische lijn in de VN aannemen, maar moet weten dat het daar een prijs voor zal moeten betalen”.

België reageerde hierop door de Israëlische ambassadeur Emmanuel Nahshon op het matje te roepen en om hem te berispen.

In een verklaring heeft Brussel laten weten open te staan ​​voor dialoog en geeft aan dat VN-instellingen zoals UNICEF en UNESCO de DCI-P-consultatiestatus hebben gegeven. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken wees er op dat het land voorzitter is van de werkgroep over kinderen en gewapende conflicten en dat het onderwerp voor hen een prioriteit is.

“We zijn echter verrast en ontzet door de weerspiegeling hiervan in de media”, luidt de Belgische verklaring. “We hebben vanmorgen de Israëlische ambassadeur ingeschakeld om onze ontzetting te uiten over bepaalde tweets die hij in zijn officiële hoedanigheid als ambassadeur in België heeft geretweet. We hebben ons duidelijk uitgelaten dat we het oneens zijn over de inhoud en vorm daarvan. ”

Met name het retweeten van een tweet van Jerusalem Post verslaggeefster Lahav Harkov, schoot bij de Belgen in het verkeerde keelgat.

Een diplomatieke bron in Jeruzalem zei dat in plaats van zich te concentreren op dingen die in de Israëlische media zijn gepubliceerd, het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn uitnodiging aan een anti-Israëlische organisatie om de VN-Veiligheidsraad in te lichten moet annuleren.

“Het uitnodigen van zo’n anti-Israël figuur vertegenwoordigt niet de vriendschap tussen Israël en België,” voegde de bron eraan toe.

Advertentie (4)