Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten vandaag?

De 11 Isralis per prive vliegtuig onderweg naar Israel. Foto Israelische Ambassade Japan.

Weer thuis, maar wel met een ongewenste gast: Israël heeft zijn eerste bevestigde geval van het coronavirus nadat een van de 11 Israëli’s die in quarantaine zijn geplaatst na aankomst in Israel is gediagnosticeerd met de ziekte. Alle 11 teruggekeerden zitten in een speciale quarantaineafdeling van het Sheba Medical Center, maar ze zijn vrijwel overal in het Israëlische medialandschap vrijdagochtend na hun terugkeer op Israëlische bodem.

 • Video’s van de 11 die uitstappen en op weg zijn naar een minibus om naar Sheba medisch centrum te worden gebracht, tonen een opgewekte groep, geen verrassing gezien het feit dat hun beproeving bestond uit vastzitten op een luxe cruiseschip waar mensen duizenden dollars voor betaalden en vervolgens over de wereld worden gevlogen in een privéjet. (
 • “We zijn gezond, we zijn niet ziek,” kan je een passagier in een video horen zeggen – enigszins verkeerd, zo blijkt nu – terwijl een andere een traditioneel Joods gebed uitspreekt dat wordt gezegd bij het bereiken van een gedenkwaardige gelegenheid.
 • “We zijn zo enorm blij dat ons lijden voorbij is en we van het schip zijn “, zegt passagier Lena Samuelov geciteerd door Israel Hayom net voordat ze op het vliegtuig naar Israël stapte, blijkbaar op de een of andere manier onder de indruk dat een Israëlisch ziekenhuis – een geïmproviseerde quarantaine unit – betere voorwaarden bieden dan het luxe cruiseschip.
 • Na aankomst in het ziekenhuis vertelt Samuelov aan publieke omroep KAN dat ze niet van gedachten is veranderd. “Het is geen vijfsterrenhotel, maar we hebben wat we hier nodig hebben”, zegt ze.

Gedegen voorbereiding?: terwijl Channel 12-nieuws en andere sites verslag uitbrachten over alle veiligheidsmaatregelen die moesten worden getroffen door degenen die te maken hadden met passagiers op doorreis, tonen video’s van het vliegveld veel mensen met niets anders dan een masker als bescherming.

 • Op de achtergrond van een video die wordt uitgezonden door Channel 13 news, kan je een lid van de bemanning van het vliegtuig de vliegende ziekenzaal zien stofzuigen zonder zichtbare bescherming (het is moeilijk te zeggen of hij een masker heeft, maar men moet aannemen van wel).
 • Ynet merkt op dat het vliegtuig in Tbilisi heeft bijgetankt, zodat dit niet nodig was in Israël, waardoor de bemanning zo snel mogelijk kon opstijgen na het afzetten van de Israëli’s en geen enkele virusvoet op Israëlische grond kon zetten.
 • Naast Israël hebben Australië en de VS beide meerdere gevallen gemeld van mensen die zijn teruggekeerd naar hun land vanaf het cruiseschip met het virus, ondanks dat ze door Japan negatief waren verklaard
 • AFP merkt op dat deze zaken “vragen zullen oproepen over het beleid van Tokio om voormalige Diamond Princess-passagiers toe te staan ​​naar huis terug te keren na een negatieve test.”

In afzondering: met de groep terug op droog Midden-Oosters land, richt de aandacht zich op hun verblijf in het ziekenhuis.

 • “Vreugde en angst”, luidt de kop van de voorpagina van Israel Hayom.
 • Publieke omroep KAn meldt dat in Sheba de quarantaine niet samen zal zijn, maar elk in hun eigen kamer.
 • Verder is het in quarantaine geplaatste gebied afgezien van de rest van het ziekenhuis, en heeft het zijn eigen water-, riolerings- en ventilatiesystemen, en zelfs zijn eigen medisch personeel, meldt Haaretz.
 • Volgens Ynet zal de enige communicatie van de groep met andere mensen verlopen via een computerkoppeling naar de operatiekamer van het ziekenhuis na binnenkomst plaatsvinden en medewerkers maken er al gebruik van met videoconferenties om de patiënten op te vrolijken.
 • “Ik weet dat het niet eenvoudig is, dat je je families niet kunt zien of je vrij bewegen,” zegt Dr. Galia Barkai tegen hen op Ynet. “We begrijpen de situatie en we zullen proberen jullie tijd hier zo aangenaam mogelijk te maken.

Achterblijvers: de vier Israëli’s die achterbleven, lijken in goede conditie te zijn.

 • Israel Hayom en anderen identificeren één man als Shlomo Dahan, een van de 15 cruisers die een go-to-voice waren voor de media op zoek naar accounts uit de eerste hand vanaf het schip.
 • “Ik ben niet ziek en heb geen koorts. Het is uit angst dat ik hier in quarantaine verblijf … Ik heb me in ergere situaties bevonden. Volgend jaar ga ik nog een cruise maken, ‘zegt hij tegen Army Radio.
 • Sprekend met Israel Hayom, geeft hij aan dat geen enkel klein virus hem zal neerhalen. “Ik was 12 jaar een dokwerker en vocht in de IDF. Ik heb ergere dingen meegemaakt in mijn leven en ik ben niet bang. Dit is niets, ‘zegt hij tegen de krant.”Ik maakte een grapje met mijn familie dat ik nog twee weken zou moeten blijven, zodat ik verslag kon doen over Japan voor de media. Uiteindelijk lijkt het erop dat ik hier echt nog een tijdje zal blijven.”
 • KAN meldt dat alle vier Israëli’s naar verwachting begin volgende week worden vrijgelaten, wat erop lijkt te wijzen dat ze niet eens worden gedwongen om de volledige 14 dagen geïsoleerd te wachten. Volgens de zender moeten de Israëli’s gewoon goede bloedtesten terugkrijgen om het groene licht te krijgen.
 • “Naar onze indruk lijkt het erop dat ze al een tijdje ziek zijn en al het stadium hebben gepasseerd waar angst voor complicaties heerst,” vertelt Itamar Grotto, ambtenaar van het ministerie van volksgezondheid, aan KAN.

Stenen versus ziektekiemen: terwijl de pers geobsedeerd was door de Israelische diamanten vorsten en prinsessen van de Black Princess , miste het totaal de rellen in Oekraïne door de lokale bevolking die boos was omdat ze evacués uit Wuhan moesten ontvangen in een nabijgelegen sanatorium. Onder de groep die donderdagochtend naar het Kharkiv-gebied was gevlogen, bevond zich een Israëliër, evenals 44 Oekraïners en een aantal andere nationaliteiten.

 • Volgens de Associated Press probeerden demonstranten bussen te blokkeren die de passagiers vervoerden en gooiden ze stenen naar de ramen om ze te verpletteren. Eén persoon ramde zelfs zijn auto in een politieauto.
 • Het is niet alsof de pers niets wist van de Israëliër, Tomer Zvulun. Channel 12-nieuws interviewde hem vlak voordat hij in het vliegtuig stapte, omdat hij uitlegde dat hij had geprobeerd in het dorp te blijven waar hij vechtsporten leerde, maar besefte dat de quarantaine niet snel zou eindigen en daarom de ambassade had gevraagd om hem daar weg.
 • Het kanaal merkt op dat de Israëlische textielfabriekseigenaar Ofer Dekel nog steeds rondhangt in Wuhan, samen met zijn Chineese vrouw en twee kinderen. Er wordt gezegd dat de ambassade hem probeerde te overtuigen om samen met Zvulun te vertrekken, maar hij besloot te blijven.
 • In een Facebook-bericht schrijft Dekel dat hij met Zvulun sprak over het al dan niet vertrekken en zich zorgen maakte over wat er precies in Oekraïne gebeurt.
 • Dit was precies waar ik bang voor was toen ik besloot om het vliegtuig naar Oekraïne te nemen. Dit is een gecompliceerde situatie. Ik maak me zorgen om Tomer en de andere reizigers in de busjes. Ik begrijp ook de angsten van de lokale bevolking. Het is allemaal zo ingewikkeld en zorgwekkend ‘, schrijft hij.

De pijn van China kan de winst van Israël zijn: Haaretz meldt dat cruiseschepen excursies naar het Verre Oosten annuleren en in plaats daarvan Haifa en andere plekken gaan.

 • “Het Verre Oosten wordt grotendeels vervangen door de Middellandse Zee. De schepen moeten tenslotte ergens varen, ‘ schrijft Moshe Gilad.
 • Channel 12 meldt dat angsten over het virus hebben geleid tot een scherpe daling van het wereldwijde reizen en “een potentiële bedreiging voor de wereldeconomie zijn geworden”.
 • Het noemt toerisme het eerste slachtoffer van het virus: “Als de huidige trends doorgaan met het annuleren van vluchten, zal de wereldwijde luchtactiviteit in 2020 met 8 procent dalen.”

Nog maar eens de Fifth Dimension : de aankondiging van een politieonderzoek in het mislukte en inmiddels failliete Fifth Dimension-bedrijf van Blauw en Wit leider Benny Gantz heeft hem vooralsnog niet in de problemen gebracht, terwijl daarentegen officier van justitie Dan Eldad onder vuur ligt voor wat wordt gezien als een politiek gemotiveerde zet slechts een paar dagen voor de verkiezingen.

 • Een anonieme bron spreekt in de Hebreeuwse media, beschuldigt Eldad ervan een “paard van Troje” te zijn en een andere zegt dat hij een “kruiperig iemand” is van de regerende Likoed-partij.
 • Ynet citeert niet-genoemde gerechtelijke ambtenaren die zeggen dat Eldad, die twee weken geleden dankzij Likud-minister Amir Ohana aan de slag is gegaan, de tijd heeft besteed “de eisen van Likud en in het bijzonder die van politie-minister Gilad Erdan behandelen om de Fifth Dimension en Gantz te onderzoeken .”
 • De krant citeert de voormalige woordvoerder van de staatscontroller Shlomo Raz, die in functie was toen de controleur voor het eerst een rapport uitbracht over wangedrag van de politie in de affaire, en merkte op dat het rapport specifiek geen politieonderzoek in de affaire aanbeveelde, omdat het alleen over de politie ging.
 • “Dat is de reden waarom de politie totaal verrast was om met de zaak te worden belast”, meldt de krant.
 • Haaretz meldt dat officieren van justitie verrast waren door het besluit van Eldad, de timing ervan slechts enkele dagen voor een nationale verkiezing en de snelheid waarmee het werd gemaakt: ze zeiden dat hij de afgelopen week alleen de details van de zaak had vernomen.
 • Israel Hayom ziet de zaak volledig van de andere kant en beweert dat de aanklager als het maar iets was de voeten in de zaak sleepte.
 • Volgens de krant had het ministerie van openbare veiligheid in april van vorig jaar om informatie over de zaak gevraagd, maar ambtenaren wilden het wegnemen uit angst voor de modder en de materie werd pas maanden later overgedragen: “Het lijkt erop dat Dan Eldad is benoemd door Ohana om het proces te versnellen.”