Israelische experts gebruiken online enquête om verspreiding virus te voorspellen

Ter illustratie . IDF arts . Foto IDF

Terwijl het coronavirus zich over Israël blijft verspreiden, hebben onderzoekers met behulp van online enquêtes een methode bedacht om uitbraken te voorspellen voordat ze zich voordoen, om zodoende de ontwikkeling van symptomen bij de bevolking te beoordelen.

Ongeveer 60.000 Israëli’s vulden de online enquête in, ontwikkeld door Weizmann Institute Profs. Eran Segal en Benjamin Geiger en prof. Yuval Dor van de Hebreeuwse Universiteit, delen details zoals hun leeftijd, geslacht, adres, algemene gezondheidstoestand, isolatiestatus en eventuele symptomen die ze ervaren.

Een voorlopige analyse van deze gegevens leidde ertoe dat de onderzoekers een significante toename van door het publiek gemelde symptomen ontdekten in gebieden waarvan bekend is dat de patiënten zijn geslaagd.

Deze analyse kan de vroege opsporing van de verspreiding van het coronavirus, de voorspelling van toekomstige virushotspots dagen voordat een uitbraak plaatsvindt en een evaluatie van maatregelen voor de openbare veiligheid mogelijk maken, en kan de autoriteiten helpen hun inspanningen te concentreren op gebieden waar een uitbraak wordt verwacht, terwijl de maatregelen worden verlicht genomen in anderen.

‘Deze vragenlijsten zijn de enige tool die een algemeen beeld kan geven van de uitbraak van het virus in het hele land. Het is belangrijk op te merken dat ze niet bedoeld zijn ter vervanging van de inspanningen om het aantal tests om patiënten en dragers te identificeren te vergroten, ‘zei Segal.

“Tests kunnen echter nooit de hele populatie omvatten – vanwege zowel logistieke als economische beperkingen. We denken dat onze methode het ministerie van Volksgezondheid een strategisch instrument kan bieden om de crisis aan te pakken, ”voegde hij eraan toe.

Volgens het Weizmann Institute zijn landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland en Italië ook begonnen met het toepassen van de vragenlijstmethode.

De wetenschappers werken momenteel aan de oprichting van een wereldwijd forum, geleid door Segal en Amerikaanse onderzoekers, met als doel gegevens en inzichten te delen en samen voorspellings- en vergelijkingstools te ontwikkelen.