Israelische wetenschapper vindt deeltjes microplastic in verpakte melk

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Er was een tijd dat je alleen melk kon krijgen uit de melkton van de melkboer die langs de deuren ging. Die tijd ligt allang achter ons en sinds jaren koopt iedereen verpakte melk in de supermarkt. Maar is dat wel gezond? Volgens een Israelische wetenschapper, niet.

Hij heeft namelijk de aanwezigheid van kleine plastic deeltjes in drie verschillende soorten verpakte melk ontdekt, waarover experts zich steeds meer zorgen maken over mogelijke gevolgen voor de gezondheid op de lange termijn.

Dr. Noam van der Hal, doctor in de milieuwetenschappen aan de Universiteit van Haifa en huidige Mimshak-fellow bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft verschillende soorten koemelk onderzocht op deeltjes microplastic.

Dr. Noam van der Hal.

Van der Hal nam zestien monsters van drie verschillende merken melk die in drie afzonderlijke soorten verpakkingen werden verkocht.

“Het proces was vrij eenvoudig. Ik nam verschillende monsters melk uit een plastic fles, een plastic zak en een kartonnen container en percoleerde ze door filters van verschillende grootte. Hierdoor kon ik het meest nauwkeurige aantal deeltjes per monster bepalen, ”legt Van der Hal uit.

Net zoals Van der Hal had verwacht, bevatten alle drie de merken microplastics, variërend van 10 tot 200 deeltjes per monster.

Daarnaast bezocht Van der Hal een melkveebedrijf en nam drie monsters uit de grote tanks waar de melk wordt opgeslagen voordat deze door vrachtwagens wordt opgehaald en aan kopers wordt gedistribueerd.

“In volgorde van grootte vond ik minder deeltjes microplastics in die monsters. Dat betekent dat voor elke 10 deeltjes plastic in de verpakte melk, ik slechts één deeltje per monster uit de tank vond, ”zegt van der Hal.

Kortom, de melk die van de boerderij kwam, bevatte minder microplastics dan het daadwerkelijk verpakte en gebruiksklare product.

Op basis van deze bevindingen speculeert van der Hal dat het bottelingsproces de belangrijkste bron van microplastische verontreiniging is ten opzichte van de melkmonsters. “Sommige deeltjes zijn slechts vezels, terwijl andere echte stukjes plastic zijn, maar ik vermoed dat de meeste deeltjes tijdens het bottelen in de melk komen.”

Hoewel het slechts een onderbouwde gok is, concludeert Van der Hal dat losse plasticdeeltjes al in de containers zaten vóór het bottelen. Mogelijk is ook dat ze uit de binnenkant van de verpakking braken terwijl de melk werd gebotteld.

“Toegegeven, dit was een off-the-record experiment en geen onderdeel van een uitgebreide onderzoeksstudie. Daarom kunnen mijn bevindingen niet als officiële resultaten worden beschouwd. Wat ik deed, kan gemakkelijk worden gereproduceerd in een goed onderzoeksscenario en ik ben er zeker van dat de resultaten hetzelfde zullen zijn,” benadrukt hij.

Dit was niet de eerste keer dat Van der Hal consumentenproducten onderzocht op vervuiling door microplastic.

Vorig jaar was hij betrokken bij een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Tel Aviv waarbij aanzienlijke hoeveelheden microplastic in zeezout werden gevonden.

In 2017 ontdekten Van der Hal en twee van zijn collega’s dat aanzienlijke hoeveelheden microplastic in de Israëlische mediterrane wateren drijft en het leven in zee, met name van vissen beïnvloedt.

Een aantal draakvissen die tijdens het onderzoek werden onderzocht bleken aanzienlijke hoeveelheden microplastische deeltjes in hun spijsverteringskanalen te hebben.

“Nogmaals, de bevindingen van dit experiment zijn niet gepubliceerd en zijn niet officieel geldig. Er is een grote kans dat iemand anders op dit moment aan hetzelfde onderwerp werkt. Het is slechts een kwestie van tijd totdat een openbaar onderzoek dezelfde resultaten oplevert, “legt hij uit.

“Het doel van dit experiment was om de huidige stand van onderzoek te versterken dat we overal waar we kijken microplastic vinden. De vraag is, waar gaan we het over doen? “, Zegt Van der Hal.

Talrijke internationale onderzoeken hebben aangetoond dat microplastics (gedefinieerd door de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration als elk plastic fragment van minder dan 5 mm lang) hun weg hebben gevonden naar bijna elk ecosysteem op aarde, evenals producten voor menselijke consumptie, zoals vis, zout en bier.

“Willen we ons milieu en mogelijk ons ​​lichaam blijven vervuilen met microplastics? Of gaan we er iets aan te doen?”