Nieuw Israëlisch masker voor medici die virus patiënten behandelen creëert luchtgordijn

Screenshot Channel 12

Een door het Technion en Rambam Medical Center ontworpen gezichtsmasker voor medici en verplegend personeel is vrijdag in gebruik genomen in het Rambam ziekenhuis in Haifa.

Het nieuwe gezichtsmasker is bevestigd aan een kleine pomp die gefilterde lucht het masker in blaast waardoor er een ‘luchtgordijn’ ontstaat, dat is bedoeld om te voorkomen dat in de omgeving waar hij werkt, druppeltjes waarmee het virus wordt overgedragen, de arts of verpleger infecteren.

“De lucht komt van een pomp bij de taille, stroomt door een buis die naar het voorhoofd gaat en wordt uitgestoten door gaten in een speciale ventilator die aan het voorhoofd is bevestigd”, legde Dr. Ronen Zalts van het Rambam medical center aan Channel 12 uit.

De ventilator heeft een kleine groef waarin dun plastic glas is geplaatst die als masker dient en de drager beschermt tegen druppeltjes met het virus, voegde Zalts toe, de ook eerste persoon was die het nieuwe systeem gebruikte tijdens de behandeling van een coronavirus patiënt.

Het voorkomt ook een veelgehoorde klacht van medici dat bij de reeds bestaande gezichtsmasker de brillenglazen beslaan, waardoor behandeling van een patiënt worst bemoeilijkt.

Het nieuwe systeem is ook ontworpen om klachten van medische hulpverleners aan te pakken over de hitte die wordt gegenereerd door de hoeveelheid beschermende uitrusting die ze moeten dragen en dat deze hoge temperaturen ervoor kunnen zorgen dat hun maskers beslaan en hun zicht belemmeren.

Ezri Tarazi van het Technion zei dat het systeem is gemaakt met reeds bestaande onderdelen, met uitzondering van de ventilator, die werd geproduceerd met behulp van een 3D-printer op de universiteit.

Volgens het bericht is de luchtblazer gebaseerd op een ventilator die door het Israëlische Home Front Command wordt gebruikt bij de bescheming tegen nucleaire, biologische en chemische wapens.

Advertentie (4)