Artsen en medisch personeel in Gaza getraind door Israëlische teams

Medisch personeel uit Gaza bij het Barzilai ziekenhuis in Ashkelon. Screen shot YouTube

Tientallen artsen, verpleegsters en ander medisch personeel uit Gaza zijn door Israëlische teams getraind in technieken om patiënten te behandelen die besmet zijn met het coronavirus, meldde de Israëlische publieke omroep KAN afgelopen zaterdag. Er werd niet vermeld wanneer de sessies hebben plaatsvonden.

Een training van ongeveer 20 medisch personeel uit Gaza vond plaats bij de grensovergang Erez en werd gedurende enkele uren uitgevoerd door een team van het Sheba Medical Center uit Tel Hasmor bij Tel Aviv.

Een andere groep mocht Gaza verlaten voor training in het Barzilai Medisch Centrum in Ashkelon en volgens het bericht houdt de medische staf van beide kanten telefonische vergaderingen.

Het initiatief vond plaats onder auspiciën van de coördinator van de overheidsactiviteiten in Judea en Samaria (COGAT), de verbindingseenheid van het ministerie van Defensie met de Palestijnen, meldde de omroep.

Ze werden onder meer getraind in het opzetten van isolatie faciliteiten, medische bescherming, het nemen van diverse medische beslissingen om het uitbreken van het virus tegen te gaan en behandeling van infecties en algehele volksgezondheid in deze context.

De gezondheidsautoriteit in Gaza hebben naar verluidt besloten een Israëlische advies aan te nemen om de quarantaine-periode voor geïnfecteerden te verlengen van de huidige twee weken naar drie weken, vanwege een gebrek aan medische faciliteiten en testapparatuur in Gaza.

Er bestaat bezorgdheid of een uitbraak zich snel zou kunnen verspreiden en een reeds onzeker gezondheidssysteem in Gaza zou kunnen overweldigen.

Het door Hamas gerunde ministerie van Gezondheid in Gaza zegt dat 12 mensen besmet zijn met het virus, waarvan zes inmiddels hersteld. Hamas heeft gezegd dat iedereen die het virus dragen of hebben gedragen, in quarantaine moeten blijven en zich niet mengen met de bredere bevolking.

Advertentie (4)