Wat schrijven de Hebreeuws Pesach kranten in Israël vandaag?

De afsluiting van Israël is begonnen

Niemand beweegt, niemand raakt gewond: Als Chanoeka de Joodse culturele toetssteen van Amerika is, dan is het in Israël het Pesach feest en in het bijzonder de rituele Seder op de eerste avond. Uit een recent onderzoek is gebleken dat maar liefst 97% van de Israëlische joden regelmatig een Pesach Seder organiseert of bijwoont.

 • Het is dus duidelijk dat de eerste Pesach-avond van dit jaar een van de grootste schokken opgeleverd in een jaar dat er al vol mee zit, waarbij het land buitengewone maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat mensen niet proberen te reizen voor de Pesach vakantie en daarmee het coronavirus verspreiden als een 11e plaag.
 • Nu de avondklok om 15.00 uur is ingegaan en intercity reizen zijn verboden tot vrijdagochtend 7 uur, rapporteren nieuwssites over lege straten en checkpoints in overvloed.
 • “Straten zijn rustiger dan normaal”, zegt een kop in The Times of Israel, misschien een tikkeltje understatement, aangezien de Pesach-avond misschien wel – in normale tijden – de drukste reisdag van het land is, met files die doorgaans net zo vaak voorkomen als matzah ballen.
 • Channel 12-nieuwsverslaggever Or Ravid tweets een foto van de Ayalon-snelweg in Tel Aviv vanaf 7 uur ‘s ochtends en toont de stad die er al uitziet als Yom Kippur (minus de fietsen).

 • Het kanaal meldt dat er tientallen extra politiecontroles worden opgezet om ervoor te zorgen dat niemand zijn huis verlaat. “In het hele land zullen 2.000-4.000 politiemensen worden ingezet, samen met de grenspolitie zullen ongeveer 100 politieagenten op motoren erop uit worden uitgestuurd en 400 patrouillevoertuigen. De grootste troepenmacht zal in Bnei Brak zijn, waar de beperkingen centraal blijven staan ​​en politie in burger en de politie in uniform daar hun activiteiten zullen voortzetten. ”
 • Burgemeester Avraham Rubinstein van Bnei Brak, die met Army Radio spreekt, besluit dat het nu een goed moment is om een ​​einde te maken aan de quarantaine in zijn stad: ‘Het gedrag van de burgers is voorbeeldig geweest, zegt hij.
 • Succes daarmee. Een politiebron vertelt Walla-nieuws dat autoriteiten die in het verleden misschien een beetje vergevingsgezind waren, de vakantie op een no-nonsense manier aanpakken: ‘Iedereen die op de weg is tijdens de Pesach avond kan maar beter een goede uitleg hebben. We zijn helemaal niet van plan vergevingsgezind te zijn en zullen zonder aarzeling boetes uitdelen aan iemand die de avondklok overtreedt, ” zegt Sgt. Hard-Ass.

Avonturen in afgesloten land: iedereen zit thuis vast, nieuwsuitzendingen staan ​​vol met verhalen over degenen die omgaan met hun onvermogen om bij familie of anderen te zijn, en gedwongen worden om hun eigen Seder te maken (een bekende uitdaging voor degenen onder ons immigranten wier familie woont in de USA) met een mix van sangfroid en melancholie.

 • “We zijn geïsoleerd”, luidt de kop van de voorpagina in het roddelblad Israel Hayom, een opmerking over het centrale principe van de Haggadah dat “we slaven waren”.
 • “Dit jaar stappen we niet in de auto en staan ​​we niet in het verkeer, de kinderen maken onderweg geen ruzie op weg naar de Seder van oma en opa’s in Jeruzalem. Dit jaar, zitten we rond een verkorte familietafel en zullen we de kracht van traditie en van de uitgebreide stam dieper begrijpen ‘, schrijft Einat Natan in Yedioth Ahronoth.
 • Rachel, een vrouw die in een bejaardenhuis in Jeruzalem woont, vertelt de legerradio dat de afsluiting tijdens Pesach niet gemakkelijk is, maar ‘ze zorgen voor ons. We zijn geïsoleerd, maar niet alleen. ‘
 • Het gevoel strekt zich ook uit tot de VS: “‘Dit jaar zijn we tot slaaf – volgend jaar zijn we vrij.’ Dat streven is dit jaar heel reëel ”, zegt Rabbi Noam Marans, directeur van interreligieuze relaties bij het American Jewish Committee, tegen AP , citerend uit de Haggadah.

Vrijheidsschrijvers: Channel 12-consumentenwaakhond Menachem Horowitz schrijft over de jaarlijkse traditie vóór het Pesach feest begint om te vragen waar anderen zullen zijn voor de Seder-nacht, en merkt op dat hij dit jaar, omdat het een betwistbare vraag is, eraan wordt herinnerd dat:

 • We zullen deze Seder-avond misschien nooit vergeten, een eiland van isolatie in een zee vol Seders, maar voor sommige mensen is dit jaar niets bijzonders.’ Hij voegt eraan toe dat hij hoopt dat mensen volgend jaar gevoeliger zullen handelen en misschien zelfs deze mensen zullen uitnodigen om zich bij hen aan te sluiten.
 • Haaretz ‘hoofdredactie is op dezelfde manier sentimenteel en merkt op dat “dit meest familiegerichte festival de vakantie van isolatie en sociale afstand zullen zijn”, en noemt het een gelegenheid voor introspectie: “Zaken die tot voor kort van het allergrootste belang leken weg te vallen in het gezicht van een pandemie. Nationalisme, etnische identiteit en religie worden minder relevant. Het coronavirus heeft Israël een nieuwe gelijkheid gebracht. Iedereen is in bijna dezelfde mate kwetsbaar voor hetzelfde gevaar en alles staat op zijn kop. ‘
 • In Israël Hayom schrijft voormalig gevangene van Zion Natan Sharansky, die het een en ander weet over het vieren van de Seder alleen, dat de boodschap die hem raakt de noodzaak voor een eenheidsregering is: “Ik hoop dat we leren van een situatie als deze die we nog nooit eerder hebben gezien. We moeten nadenken over de wereld als geheel en zoeken naar manieren om onze krachten te bundelen. Er is behoefte aan een eenheidsregering en alles begint bij je eigen familie ”, schrijft hij.
 • Directeur-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov tweets een Hebreeuwse vertaling van delen van de preek van Martin Luther King Jr, die in 1957 in Montgomery werd gehouden. Hij citeerde lichtjes de toespraak van King, die ging over de onafhankelijkheid van Ghana, “Dat is het lange verhaal van Exodus uit Egypte. Voordat je Kanaän bereikt, moet je een Rode Zee oversteken. Je moet een verhard hart van een farao confronteren. ‘ ( Het eigenlijke citaat is : “Dat is het lange verhaal van vrijheid, nietwaar? Voordat je Kanaän bereikt, moet je een Rode Zee confronteren. Je moet een verhard hart van een farao confronteren.”)
 • We mogen niet vergeten dat we, zelfs als we geïsoleerd zijn of alleen met onze naaste familie vieren, vrij zijn en de macht in onze handen hebben’, voegt hij eraan toe.

 Livin ‘la COVID loca: Sommige anderen gaan nog verder en gebruiken de vakantie om naar de zonnige kant van de dingen te kijken.

 • Er is iets bewonderenswaardigs aan de wereldwijde reactie [op de crisis]. Echt bewonderenswaardig. En dat is de prioriteit van het leven boven de economie. Of het antwoord goed of fout is, zelfs in termen van levens redden, is een andere vraag. We weten het nog niet. Maar we kennen de cijfers, we kennen de patronen. En je verzetten tegen het verlaten van de zwakken en het verlaten van de ouderen, de kwetsbaren, is echt een geweldig moreel moment ‘, zegt filosoof Moshe Halbertal tegen ToI-redacteur David Horovitz.
 • “Als de Britse koningin Elizabeth II nog steeds optimistisch is, moeten we ook kunnen stoppen en naar het glas halfvol kijken”, schrijft Maya Rachlin voor Kan, onder verwijzing naar het kristalheldere water van Venetië en de negen minuten met kaarsen opgehelderde stilte van India als voorbeelden van stralende momenten van de mensheid.
 • In Walla schrijft pyscholoog Or Yanir dat ongebreidelde vrijheid slechts een ander woord is om niets te zeggen: “Door de beperkingen vinden sommigen verlichting en voelen ze zich zelfs vrijer dan andere keren, ook al zitten ze vast in huis.”
 • In Israel Hayom zegt president Reuven Rivlin dat kinderen bij kleine Seders ook hun kin omhoog moeten hebben (en de prijs in de gaten moeten houden): “Onthoud dat hoe intiemer de Seder is, hoe groter de kans dat je de afikoman vindt.”

Zonnige kant naar boven: ook als een licht aan het einde van de tunnel is een einde aan het eiertekort.

 • Army Radio meldt dat er zoveel worden binnengehaald dat er volgende week naar verwachting een overschot is, aldus experts uit de branche. Het station merkt op dat, terwijl anderen zijn opgesloten, de Israëlische kippen zullen blijven leggen terwijl de luchtbrug van Europese eieren naar het land zal blijven doorgaan.
 • Voor degenen die vastzitten om erachter te komen hoe ze matza brie kunnen maken van chiazaden of bananen, heeft Melanie Lidman van ToI wat advies om het volgende eiertekort te voorkomen: zelf kweken.
 • In een woordspellende how-to merkt Lidman op dat kippen niet veel ruimte nodig hebben, en spoort hij anderen aan om te proberen superlokaal te gaan voor hun omeletten. “Als je je handen in de grond steekt en elke dag groenten ziet groeien, is er iets aards en nederigs aan het verhogen van je eigen voedsel. In twijfelachtige tijden, wanneer alles in de lucht lijkt te zijn, is het rustig om te weten dat je gewoon naar buiten kunt lopen en je ontbijt kunt ophalen. ”
 • In Haaretz zegt Netta Ahutiv echter dat dit eiertekort misschien een goed moment is voor mensen om zich te beginnen te ontdoen van de opiaten van Big Ova: “Het imago van eieren cultiveren als een gezond en basisvoedsel dat in elk huis nodig is (dat is in schril contrast met wat eieren eigenlijk bevatten) is de Raad van Pluimveehouders en hun lakeien bij het Ministerie van Landbouw, die met succes een heel land hebben gehersenspoeld om deze leugen te geloven – dat je niet zonder eieren kunt leven en dat een vakantiemaaltijd veel moet bevatten van dit inferieure product. ‘

Noodzaak van een nieuw medicijn: Eén ding is blijkbaar geen tekort aan, wiet of dealers, schrijft Ben Hartman voor International Highlife, waarin hij het populaire Mahteret-marihuana-bezorgnetwerk beschrijft, waar de zaken blijkbaar goed gaan.

 • “Mensen bestellen grotere hoeveelheden en bestellen ook vaker. Mensen zijn thuis en hebben de hele dag niets te doen, maar willen ‘high’worden en tv kijken,” zegt de CEO van het netwerk vertelt hem .
 • Ondertussen kunnen de mensen die echt drugs nodig hebben ze niet krijgen. Channel 13 meldt dat ziekenhuizen zich zorgen maken over het opraken van anesthesie omdat steeds meer mensen naar de ICU gaan: ‘We vragen u zorgvuldig het gebruik van de anesthetics te overwegen en deze niet te gebruiken voor iets anders dan de operaties die op dat moment nodig zijn , ”citeert het uit een brief van het Ministerie van Volksgezondheid aan ziekenhuizen.
 • Op de blogsite van ToI geeft Aaron Krom , een medewerker van het Hadassah-ziekenhuis , een close-up en een goed beeld van hoe het is voor medische hulpverleners terwijl ze racen om mensen te redden: ‘Hier breng je een lange tijd door met aankleden en controleren en controleren of je het goed hebt gedaan. Vervolgens een vriend opnieuw laten controleren. Vervolgens ga je door een luchtsluitsysteem en kom je terecht op deze vreemde buitenaardse plek, met verpleegsters en dokters gekleed als ruimtevaarders, en volkomen gewoon uitziende mensen die rondlopen en er goed uitzien. Het is net een surrealistische buitenaardse film. ‘

Dit is nog steeds een crisis: alle optimistische meningen in de wereld kunnen het droevige feit dat het virus een vernietigende tol blijft eisen over de hele wereld, en ook in Israël, niet goedmaken.

 • Haaretz meldt dat “Jeruzalem op instorten staat”, waarbij ultraorthodoxe buurten worden ingehaald door het virus en dat ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem de vraag niet aankunnen.
 • “Ik wil u waarschuwen voor het ernstige tekort aan medische apparatuur in de ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem, met name beschermende apparatuur en apparatuur voor het uitvoeren van coronavirus-testen”, schrijft burgemeester Moshe Leon in een brief aan de gezondheidsredacteur van Bar Siman-Tov. .
 • De krant merkt ook op dat in de verdeelde maar eeuwig onverdeelde stad “het hoogste besmettingspercentage, 7,24 per 1000 inwoners, zich in de ultraorthodoxe wijk Har Nof bevindt, waar ook een aantal families uit de Verenigde Staten wonen”.
 • Dinsdag eiste het virus zijn jongste slachtoffer tot nu toe, een 37-jarige man, toen het dodental steeg tot 71.
 • Kanaal 12 nieuws noemt de man Doron, zonder achternaam, een vader van twee die als ingenieur in de technische sector werkte.
 • Zijn weduwe vertelt het kanaal dat ze hadden geprobeerd een bloedplasma-campagne te starten van iemand die was hersteld van het virus, maar tegen de tijd dat ze toestemming kregen van het ministerie van Volksgezondheid, was het te laat om hem te redden. ‘We hebben tot het laatste moment gevochten’, zegt ze.
 • Niet minder tragisch is de dood van de 97-jarige Shimon Reisleiber, de 10e persoon uit het Beersheba Mishan-bejaardentehuis die bezweek aan de ziekte.
 • Hem daarheen sturen “was de fout van ons leven”, vertelt zijn kleinzoon Oren Kan. “Mishan is een door de staat gesponsord vernietigingskamp.”