Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Harel Wiesel, links, en Avi Simhon hebben ruzie in de Channel 12-studio op 13 april 2020. (Schermopname: Channel 12)

Laten we een deal sluiten, maar dan dit keer echt: op het moment van schrijven is een coalitiedeal zo dichtbij dat de pers het bijna kan proeven, met een overvloed van verhalen in de media ‘dat Likud-leider Benjamin Netanyahu en Blauw en Wit leider Benny Gantz aanzienlijke vorderingen in de richting van een deal boekten’, na een avondje samenzijn in Jeruzalem. (Tegen de tijd dat je dit leest, zijn de gesprekken misschien weer afgeblazen of is er een deal gesloten.)

  • Channel 12-nieuws meldt dat het enige dat overblijft waar de partijen het over eens moeten worden, is hoe de oppositie zal worden vertegenwoordigd in een panel dat is ingesteld om nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof te benoemen.
  • Tal Shalev merkt op Twitter op dat de verklaringen die uit de vergaderingen komen, identiek zijn aan die van twee weken geleden, toen de gesprekken naar verluidt ook tot een gedane deal hadden geleid, maar uiteindelijk tot niet hadden geleid.
  • De gesprekken, die op dit moment worden voortgezet, werden mogelijk gemaakt door president Rueven Rivlin die Gantz een tweedaagse verlenging van zijn mandaat gaf. Volgens Walla hebben Gantz en Netanyahu samen het verzoek tot verlenging een minuut voor middernacht gedaan, toen het mandaat van Gantz zou eindigen en hij voor schut zou hebben gestaan.

De bedelaar die wordt geloofd: De gesprekken werden ook mogelijk gemaakt door een paar toespraken van de leiders op maandagavond over het belang van eenheid, vooral van Gantz, die erin slaagde zijn reputatie nog meer te verlagen nadat hij al breed bekritiseerd werd omdat hij zelfs instemde met een regering onder Netanyahu.

  • Gantz werd wijdverspreid door experts belachelijk gemaakt voor het pleiten voor Netanyahu om hem uit de kou te halen.
  • Neem me mee, Bibi. In hemelsnaam, neem me. Ik smeek je, neem me alsjeblieft, ‘tweet Channel 13-verslaggever Barak Ravid die de toon van Gantz bespot. (Amit Segal van kanaal 12 tweets bijna exact hetzelfde op exact hetzelfde moment.)
  • Anshel Pfeffer van Haaretz merkt op dat Gantz veel lastiger was met zijn vermeende Blauw en Wit partners dan met Netanyahu.

  • Amit Segal, die samen met anderen had voorspeld dat Gantz de toespraak zou gebruiken om een ​​ultimatum te stellen aan Netanyahu, merkt op dat het uiteindelijk “geen agressieve toespraak was; het was een verdedigende toespraak. ‘
  • “Gantz’s toespraak op maandagavond laat vooral zien dat hij waarschijnlijk zal buigen”, schrijft Mati Tuchfeld in Israel Hayom. “In plaats van Netanyahu te bedreigen, een parlementaire meerderheid te gebruiken om wetten aan te nemen die tegen Netanyahu gericht waren, of een duidelijke deadline vast te stellen voor de gesprekken, klonk Gantz alsof hij pleitte voor zijn leven. Hij weet dat zijn lot in de handen van de premier ligt en dat zijn droom om ooit premier te worden nu kan uitkomen, maar op geen enkel moment in de toekomst.’
  • In Yedioth noemt Sima Kadmon de toespraak van Gantz een ‘parodie’ op leiderschap, en zegt dat ze even dacht dat ze naar Lior Ashkenazi keek, die Gantz speelt in de satirische comedyshow ‘Eretz Nehederet’: ‘Het enige verschil is dat je lacht met Lior Ashkenazi. Bij Gantz moet je huilen. ‘
  • Nadat Netanyahu tweets naar Gantz dat hij thuis op hem wacht, merkten verschillenden op dat de twee elkaar ook ‘zoenige’ berichten op WhatsApp hadden kunnen sturen.

Zuiger-enquête: de toespraken kwamen na een kanaal 12-peiling waaruit bleek dat Likud handig iedereen versloeg en zich een weg baant naar 40 zetels als het land naar verkiezingen gaat, met voldoende steun van zijn rechtsgelovige vrienden om een ​​64- zetel coalitie bij elkaar te krijgen.

  • Ondertussen daalt Labour naar slechts 1,1 procent van de stemmen, ver van het betreden van de Knesset en lager dan zelfs de rechts extremistische Otzma Yehudit, die 1,9 procent krijgt.
  • De peiling is de laatste in een serie van de afgelopen dagen om Likud handig te laten winnen, maar Amnon Abramovich van Channel 12 merkt terecht op dat elke peiling die nu worden gehouden, midden in een crisis, ongeveer net zo relevant is als een peiling die tijdens een intifada of tijdens de Libanonoorlog wordt gehouden, wat betekent dat alles kan veranderen tussen dan en de daadwerkelijke stemming.
  • Yedioth’s Kadmon schrijft dat de peiling de wind in de zeilen van Netanyahu bracht, hoewel “de resultaten eigenlijk nergens op wijzen, en de enquête is niet belangrijker dan Gantz wat zachter te maken voordat hij in bed ging met Netanyahu.”
  • Niettemin raken sommigen enthousiast over de resultaten, zoals Kikar Hashabbat, die ze ‘dramatisch’ noemt.
  • Een foto van Labour, Gesher, Derech Eretz en Otzma Yehudit, met nullen (voor het aantal stoelen dat ze zouden krijgen) maakt de ronde op sociale media, aangezien ze alle vier worden bespot als ‘nullen’.
  • “Geen probleem om Labor-Gesher-Derech Eretz-Otzma samen te voegen en uiteindelijk stemmen in te brengen van de rechts-leugenaar-waarden-fascisten”, grapt commentator Tomer Persico.

Spitfired: prof. Avi Simhon, de belangrijkste economische adviseur die de gezondheidscrisis behandelt, krijgt bijna een zo lage score als Gantz en dat stel vermeende verliezers, die een schreeuwpartij aangaat met Harel Wiesel, CEO van Fox Group, of gebrek daaraan, voor bedrijven die het moeilijk hebben en het ontbreken van een transparante strategie om de economie weer open te stellen.

  • Wiesel, die zegt dat hij daar zowel kleine bedrijven als zijn eigen conglomeraat vertegenwoordigt, is de luidste van de twee en wordt boos op Simhon – letterlijk. Op een gegeven moment vertelt Simhon hem dat hij hoopt dat hij geen COVID-19 heeft, omdat hij over zijn hele lichaam spuugt.
  • Simhon wordt ook algemeen bekritiseerd omdat hij probeert terug te slaan naar Wiesel door te zeggen dat hij rijk is en zich geen zorgen hoeft te maken over geld en schijnbaar de zeer reële zorgen van kleine bedrijven afwijst, en zegt ook tegen Wiesel, die onbezonnen is, stil te zijn.
  • “Vanuit het oogpunt van de kijkers maakt het niet uit hoeveel geld Wiesel op de bank heeft (veel), of hoeveel Simhon voor hen werkt (schijnbaar niet genoeg)”, schrijft criticus Einav Schiff in Yedioth. ‘Wat we zagen was een man die het verloor vanwege de armen en de hongerigen, en een ander die zich ergert vanwege een vermeende speekselaanval.’
  • “Als ambtenaar moest Simhon zijn passies onder controle houden. Zelfs tegen Wiesel, die zijn grofheid de vrije loop liet. Zelfs als hij denkt dat het allemaal een show is, is het nog steeds nodig om de dingen burgerlijk te houden en niet te worden meegesleurd in straatpraatjes ‘, schrijft Hodaya Karish Hazouni in Makor Rishon.
  • Voormalige IDF-woordvoerders, die het een en ander weten over het omgaan met een kritiek publiek, zijn ook niet onder de indruk van Simhons optreden.
  • Avi Benayahu omschrijft Simhon als ‘iemand die niet weet te ondersteunen, sympathie te tonen, zich te verhouden tot de pijn en het gevoel van de crisis, maar alleen om te schreeuwen tegen Wiesel’ je bent rijk ‘. Een schaamte. ‘
  • Ook op Twitter schrijft Peter Lerner dat Simhon ‘arrogantie’ toonde en een vertoon van ‘lelijkheid, wreedheid en geen enkele druppel menselijk mededogen’ vertoonde.

Halfbakken: als kritiek alleen maar geld was, zouden we allemaal rijk zijn. Maar in plaats van te praten over een exit, staat Israël aan de vooravond van weer een grote afsluiting.

  • Walla-nieuws meldt dat duizenden politieagenten en soldaten worden ingezet om de quarantainemaatregel af te dwingen, waardoor Israëli’s tot donderdagochtend beperkt blijven tot hun geboortestad, en de operatie zal nog verder oplopen.
  • ‘Morgen zal de strengste handhaving plaatsvinden, uit angst dat mensen de beperkingen zullen overtreden tijdens Mimouna [een feest na de Pesach dat door joden afkomstig uit Arabische wordt gevierd]. Een bron legde uit dat vanaf 17.00 uur vandaag tussen 7.000 en 9.000 politieagenten in woonwijken patrouilleren om ervoor te zorgen dat bewoners de noodregels niet overtreden ‘, meldt de nieuwssite.
  • De nadruk ligt bij de handhavingsmaatregelen vooral op bakkerijen, die schijnbaar niet mogen openen om de naar broodhongerige inwoners hapjes te geven. Haaretz meldt echter dat werken in bakkerijen zal worden toegestaan, evenals leveringen, wat betekent dat sommige lucky mensen misschien in staat zullen zijn om vroegtijdig broden in handen te krijgen.
  • Kanaal 12 meldt dat ambtenaren ook vrezen dat wanneer de sluiting op donderdagochtend wordt opgeheven, er een stormloop zal zijn van mensen om brood en andere zuurdesem producten te kopen die verboden zijn tijdens de Pesach, en daarom zal de politie dan ook in extra aantallen worden ingezet om ervoor te zorgen dat er geen drukte is bij supermarkten en bakkerijen.
  • Maar in een herhaling van vorige week, toen Israël voor een vergelijkbare verrassingsvergrendeling stond, gebruiken de Israëli’s de laatste paar uur voor de sluiting om de levensmiddelen voorraad op peil te brengen, wat leidt tot drukte bij supermarkten, meldt Ynet. En diegenen die eieren willen pakken, zullen opnieuw teleurgesteld zijn, want die zijn er niet.
  • “Er is een tekort in het hele land en de distributie verloopt traag; de vraag is zo groot dat er geen eieren meer over zijn ‘, aldus de manager van een Rami Levi-vestiging in Ashkelon.

Verlaat de blunderwinkel: Gesprekken over het terugdraaien van beperkingen en het heropenen van de economie zullen pas aan het einde van de week plaatsvinden, zei Netanyahu maandag, wat in het nieuws van Channel 12 een stap terug is van zijn eerdere bewering dat sommige maatregelen die kunnen worden terug gedraaid zelfs eerder zouden kunnen beginnen.

  • In ToI merkt Shoshanna Solomon op dat “zelfs als de exitstrategie van de economie op het punt staat te worden uitgerold, de omstandigheden op de grond wankel blijven. Ambtenaren in Israël en wereldwijd rommelen grotendeels in het donker om een ​​onzichtbare en dodelijke vijand te bevechten die ze nog nooit eerder hebben gezien. De resultaten blijven dus onzeker en de plannen zullen voortdurend moeten worden aangepast om aan de eisen te voldoen terwijl ze zich ontwikkelen. De uitrol van de strategie zal niet eenvoudig zijn en er zullen ongetwijfeld grote vragen rijzen over hoe het in de praktijk zal werken. ”
  • In Haaretz neemt Amos Harel nota van het arsenaal aan rapporten en aanbevelingen die de afgelopen dagen zijn verschenen over hoe je terug kunt keren naar een schijn van normaal, en beweert dat ze deel uitmaken van een plan van Netanyahu om iedereen te laten raden en hem de controle te geven.
  • “De vermenigvuldiging van rapporten is de voortzetting van de vreemde dissonantie die premier Benjamin Netanyahu uitbuit om de crisis te beheersen: tussen centralisatie en chaos. Door deze concurrerende voorstellen kan Netanyahu blijven manoeuvreren, zonder zijn beslissingen bekend te maken. Een beleid van verdeel en heers ‘, schrijft hij.
  • Israel Hayom meldt dat er evenveel verwarring bestaat over het weer aan de gang krijgen van scholen, waarbij het ministerie van Onderwijs spreekt over een plan voor afgestudeerden, en leraren en anderen zeggen dat ze zijn buitengesloten en het plan, waarbij kleine groepen om de andere dag aanwezig zijn, zal nooit werken.
  • ‘Er zijn honderden dingen op een kleuterschool. De kinderen zitten op dezelfde stoelen en spelen met hetzelfde speelgoed ‘, zegt een verzorger. “Als iemand ziek wordt, infecteren ze al hun vrienden en de groep die de volgende dag ook komt, tenzij het ministerie van Onderwijs elke dag 20.000 klaslokalen landelijk desinfecteert.”

Advertentie (4)