Duizenden Iraniërs vragen hulp van Israel om naar de Joodse staat te immigreren

Een schermafbeelding van het nieuwe Farsi Twitter-account van premier Benjamin Netanyahu, @IsraeliPM_Farsi

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een inkijkje gegeven in berichten die zij van duizenden Iraniërs ontvangen die Israel om hulp en toestemming vragen om naar het land te mogen immigreren. Deze verzoeken kwamen voorheen ook al binnen, maar als gevolg van de coronavirus pandemie is er momenteel sprake van een stormvloed aan verzoeken.

Volgens Yiftah Curiel, hoofd digitale diplomatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, komen de verzoeken meestal binnen via privéberichten op de Farsi sociale media-accounts van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en ook via e-mails. Sommige worden publiekelijk gemaakt, in opmerkingen via sociale media, met gebruikmaking van een pseudoniem.

Volgens Curiel zijn veel van de berichten serieuze asielverzoeken. “Soms zijn ze van mensen die zijn gedwongen te vluchten en vluchteling zijn in andere landen, of mensen die moesten vluchten nadat ze hun solidariteit met Israël hadden getoond.”

Als voorbeeld noemt hij een bericht dat was ontvangen van een 31-jarige man. “Ik moest Iran ontvluchten vanwege het corrupte regime. Ik vroeg asiel aan in Turkije. Mijn vrouw, 4-jarige dochter en ik zitten nu in onleefbare omstandigheden, er is niemand die ons kan helpen. We zijn verlaten en ons leven is in gevaar.”

Een andere is van een soldaat in het Iraanse leger die zei dat hij Joods is: “Vanwege mijn politieke en religieuze misdaad moet ik Iran ontvluchten. Geef me alsjeblieft aan hoe je asiel kunt krijgen in Israël? Geef me alsjeblieft antwoord. Mijn leven is in gevaar en ik kan niet in Iran blijven.”

Sharona Avginsaz, die de Perzische sociale media-accounts van het ministerie van Buitenlandse Zaken beheert, vertelde Channel 20 dat de Iraniërs die deze berichten verzenden Israël zien als een modern, vooruitstrevend, democratisch land.

Avginsaz verhuisde in 1988 vanuit Iran naar Israël. Zei denkt dat Iraniërs Israël heel anders zien dan toen ze alleen via officiële propaganda-kanalen van het regime over Israël konden horen.

“Vandaag is er het internet en onze internetplatforms. Hierdoor is er meer bewustzijn. Deze berichten bewijzen dat de Iraniërs zien dat de anti-Israëlische propaganda van het regime leugens zijn”, aldus Avginsaz.

Avginsaz beantwoordde alle berichten dat op de Farsi social media accounts van de Israëlische regering worden ontvangen, maar nu zijn er teveel om ze allemaal te beantwoorden.

“Ik probeer zoveel mogelijk te beantwoorden, maar we kunnen ze niet echt helpen. Ik probeer positief te antwoorden en wens hen veel succes”, zei de Iraanse-Joodse overheidsfunctionaris van de staat Israël.

De in het Perzisch gestelde social media accounts van het ministerie van Buitenlandse Zaken behoren tot de meest succesvolle, met een grotere betrokkenheid dan sommige van hun Engelse kanalen, zegt Curiel.

“We hebben een zeer ontvankelijk publiek”, zei Curiel. “Er zijn veel Iraniërs in Iran en in de diaspora die Israël steunen, het regime afwijzen en een andere toekomst tussen de twee landen willen.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft accounts op vijf sociale-mediaplatforms vanuit het hoofdkantoor in Jeruzalem – Twitter, Facebook, Instagram, Telegram en YouTube – in het Engels, Hebreeuws, Spaans, Russisch, Arabisch en Perzisch. Het Perzische Twitteraccount heeft 220.000 volgers en bijna 500.000 op Instagram.

Berichten op het populaire Instagram-account variëren, van de aankondiging van de opening van stranden in Israël deze week, tot het aanbevelen van “The Spy”, de populaire Netflix-serie over Eli Cohen, de Israëlische Mossad-agent in Syrië die hoog in de Syrische politiek was doorgedrongen.

Advertentie (4)