Eerste dag van rechtszaak tegen premier Netanyahu

Premier Netanyahu tijdens een coronavirus persconferentie. Foto GPO

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël zal een zittend premier voor de rechtbank verschijnen nu vandaag, zondag, de eerste hoorzitting wordt gehouden over de drie aanklachten wegens corruptie, vertrouwensbreuk en fraude die tegen premier Netanyahu zijn ingediend.

Toenmalig premier Ehud Olmert trad 31 maart 2009 af voordat zijn proces begon, mede door aandrang van toenmalig oppositieleider Netanyahu die vond dat een zittend premier niet kon aanblijven zodra hij in staat van beschuldiging was gesteld.

De aanklachten waar Netanyahu mee wordt geconfronteerd betreffen drie verschillende zaken.

Case 1000, waarin hij in ruil voor steekpenningen de belangen van de buitenlandse zakenlui Arnon Milchan and James Packer, promootte.

Case 2000,vertrouwensbreuk, heeft betrekking op bijeenkomsten tussen Netanyahu en de zakenman en eigenaar en uitgever van de “Yedioth Ahronoth” mediagroep, Arnon Mozes, waarbij ze bespraken hoe de groep de media-aandacht van Netanyahu in zijn voordeel veranderde en een wetsvoorstel dat de schadelijke effecten van de verspreiding van de gratis krant “Israel Hayom” op de zakelijke belangen van de heer Mozes zou minimaliseren

Case 4000, smeergeld, heeft betrekking op een wederzijdse regeling die naar verluidt is gemaakt ​​tussen Netanyahu en de zakenman Shaul Elovitch, die onder meer de controlerende aandeelhouder was van “Bezeq” en de “Walla” -website. Volgens de vermeende regeling had Elovitch een sterke invloed op de berichtgeving op de “Walla” -website ten gunste van Netanyahu, die in ruil daarvoor Elovitch en zijn zakelijke belangen ten goede kwam, terwijl hij gebruik maakte van zijn regeringsbevoegdheden.

De rechtbank streeft ernaar om 4 tot 5 zittingen per week te houden, terwijl de advocaten van Netanyahu alles in het werk zullen stellen dit naar één zitting per week te brengen.

Netanyahu hoeft niet bij alle zittingen aanwezig te zijn, met uitzondering van de eerste zitting omdat dit volgens de Israëlische wet verplicht is, ondermeer om de identiteit van de beschuldigde vast te stellen en het voorlezen van de aanklachten aan te horen.

Dat was ook het argument van de rechtbank om het verzoek van Netanyahu, om niet aanwezig te zijn, af te wijzen.

De advocaten van Netanyahu zullen er alles aan doen het rechtsproces te vertragen en zullen proberen toe werken naar het stopzetten van het proces onder verwijzing “dat er geen bewijs is”.

De openbare aanklagers zullen het tegenovergestelde doen en aantonen dat het verzamelde bewijs voldoende is om Netanyahu veroordeeld te krijgen.

De verwachting is dat het proces minimaal een jaar zal gaan duren en de uitspraak pas tegen het einde van 2021 kan worden verwacht.

Advertentie (4)