‘Nieuw Israëlische regering heeft tijd nodig te beslissen over annexatie’

Minister Pompeo en premier Netanyahu. Foto GPO

Volgens woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal de nieuwe Israëlische regering tijd nodig hebben voordat er een besluit zal worden genomen over annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast werd duidelijk dat het belangrijkste reden van het bezoek van minister Pompeo de dreiging van Iran en de aanvallen van Israël op Iraanse doelen was.

‘We steunen hun inspanningen. De Israëlische komen met een oplossing. Ze hebben een coalitieregering die uit verschillende partijen bestaat en ik denk dat het een tijdje zal duren om een eensgezind besluit te nemen over wat ze gaan doen’, aldus de woordvoerder.

Uit de briefing werd duidelijk dat de VS openstaan ​​voor elke beslissing van de Israëlische regering over al dan niet annexeren.

In het regeerakkoord staat dat premier Benjamin Netanyahu de toepassing van de Israëlische wet op nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei in stemming kan brengen. Het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump stelt Israël in staat 30% van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, waarvan de rest voorbehouden is aan een potentiële Palestijnse staat.

Wat de oppositie van de Golfstaten, Jordanië en Egypte tegen annexatie betreft, zeiden functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Israël heel goed op de hoogte is van de manier waarop het omgaat met de steeds productievere banden met zijn Arabische buren en de kritiek op de annexatieplannen.”

De functionarissen probeerden ‘het idee te verdrijven dat ze de halve wereld over zijn gevlogen om over annexatie te praten’.

Het belangrijkste punt van gesprek tussen Pompeo en Netanyahu was de Iraanse dreiging en de toenemende Israëlische aanvallen op Iraanse volmachten. Naar aanleiding van een vraag of er recentelijk iets is gebeurd dat de urgentie van de Iraanse dreiging vergroot, zei een ambtenaar: “Het meest voor de hand liggende is dat je vaak dingen in Syrië in een groter perspectief moet zien.”

De ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er “daar een verhoogd Israëlisch operationeel tempo lijkt te zijn en dat de streefdoelen worden verbreed.” Hij wilde dit echter niet bevestigen in naam van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en verwees naar de Israëlische media voor meer informatie.

‘Elke dag hebben ze een primeur over aanvallen in Syrië. En als je dit gedurende een lange periode volgt, neemt het toe ‘, zei hij.

Pompeo en Netanyahu hebben aan Iran ook “snapback-sancties” opgelegd, wat een hernieuwd internationaal wapenembargo tegen Iran betekent. Pompeo streeft ernaar dat “de [VN] Veiligheidsraad hier actie op onderneemt”, zei de Amerikaanse woordvoerder.

Advertentie (4)