Liberale rechter in Israël ontvangt dreigbrief

Rechter Anat Baron. Foto WikimediaCommens

Vandaag, zondag, werd bekend gemaakt dat Anat Baron, een liberaal ingestelde rechter van het Hooggerechtshof, een dreigbrief heeft ontvangen.

“Verwacht gestraft te worden” zou er in de brief staan, die door de rechter als een uitdrukkelijk dreigbrief wordt omschreven. De politie is inmiddels bezig met een onderzoek. Verdere details over de inhoud van de brief die aan Baron is gestuurd zijn niet bekendgemaakt.

Anat Baron is sinds 2015 een rechter aan het Hooggerechtshof van Israël en is liberaal ingesteld. Veel van haar uitspraken kunnen rekenen op afkeuring van de aanhangers van Netanyahu. Haar zoon, een standup comedian, kwam in 2003 bij de zelfmoordaanslag in Mike’s Place om het leven.

Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de brief en riep op tot “zero tolerance aan iedereen die zowel rechters als verkozen functionarissen dreigt te vermoorden”. Ook drong hij er bij de politie op aan om snel op te treden.

Volgens een woordvoerder van de rechterlijke macht is dat de dreigbrief aan rechter Anat Baron het directe resultaat van de voortdurende ongebreidelde opruiing tegen het rechtssysteem en haar rechters. Hiermee werd indirect verwezen naar premier Netanyahu.

“Pogingen om Israëls rechters te terroriseren zullen hen niet afschrikken en ze zullen hun werk onbevreesd blijven doen”.

De Israëlische nieuwszender Channel 13 heeft vorige maand gemeld dat gerechtelijke ambtenaren en de politie hebben besloten de beveiliging te op te voeren van de rechters die bij het op 24 mei begonnen strafproces van Netanyahu zijn betrokken.

Netanyahu beweert herhaaldelijk dat de rechtbanken, de politie, zijn politieke rivalen, de media en de openbare aanklagers allemaal samenwerken om hem te beschuldigen van misdaden die hij niet heeft gepleegd.

Advertentie (4)