Kritiek Netanyahu op kolonistenleider na uitspraak dat Trump geen vriend van Israël is

Voorzitter van de Regionale Raad van Jordan Valley, David Elhayani, (L) premier Benjamin Netanyahu en kabinetssecretaris Tzachi Braverman applaudisseren nadat de regering de legalisatie van de buitenpost Mevo’ot Yericho had goedgekeurd tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering van de Regionale Raad van de Jordan Vallei, 15 september, 2019 Foto Haim Tzach / GPO

Netanyahu reageerde getergd op de uitspraak van kolonisten leider David Elhayani die in een interview met Haaretz had gezegd dat Trump en zijn adviseur Jared Kushner door hun vredesvoorstel hebben laten zien dat ze geen vrienden zijn van de staat Israël zijn.

“Ik veroordeel de woorden van de Yesha Council-voorzitter ten zeerste”, zei Netanyahu in een verklaring, “president Trump is een goede vriend van Israël”.

Netanyahu werd daarin bijgestaan door andere rechtse leiders die de uitspraak van Elhayani veroordeelden en de pro-Israëlische geloofsbrieven van Trump verdedigden. Ze weten dat ze zonder de steun van de Amerikaanse president geen hoop hebben om de geplande annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever door te kunnen voeren.

Elhayani is van mening dat de president en zijn schoonzoon Kushner met het plan vooral hun eigen belang dienen en niet zozeer dat van Israël. Ze willen ervoor zorgen dat Trump herkozen wordt, niet dat Israël veilig is.

Netanyahu wees erop dat enige dankbaarheid gepast was. “De vredesvisie van president Trump omvat een eis aan de Palestijnen om Israël als een Joodse staat te erkennen, de Israëlische veiligheidscontrole in het hele gebied ten westen van Jordanië te handhaven, een verenigd Jeruzalem, de ontwapening van Hamas en het beëindigen van het recht op terugkeer voor de Palestijn vluchtelingen.”

Knesset-spreker Yariv Levin en andere kolonistenleiders hadden ook hevige kritiek op de uitspraken van Elhayani.

De rechtse Yamina partij van Naftali Bennett en Ayelet Shaked, steunt Elhayani.

Advertentie (4)