Rellen in Jeruzalem nadat gemeente einde maakt aan demonstratie tegen Netanyahu

Rellen bij woning Netanyahu. Screenshot Channel 13 TV

Politie en gemeentelijke inspecteurs botsten maandagochtend met demonstranten toen ze voor de tweede keer een demonstratie beëindigden, niet ver van de officiële residentie van premier na klachten uit de buurt.

Volgens de organisatoren van het protest zeiden zijn zes mensen gewond geraakt. In de loop van maandag werd duidelijk dat de klachten niet zo zeer van buurtbewoners kwamen, maar van Likud activisten.

Op videobeelden is te zien dat politieagenten met geweld uitrusting uit het kamp wegnamen en demonstranten hardhandig te lijf gingen.

“Een van de inspecteurs haalde een mes tevoorschijn en sneed me in mijn voorhoofd toen hij kwam om het bord dat ik vasthield te kapot te snijden”, vertelde demonstrant Roi Peleg aan de nieuwssite Ynet.

Het kampement maakte deel uit van de aanhoudende “zwarte vlag” anti-corruptieprotesten tegen Netanyahu, die terechtstaat in een drietal zaken waarin sprake zou zijn van corruptie. De eerstvolgende zitting van de rechtbank is op 19 juli.

“Vanochtend om 05:40 uur viel een groep van ongeveer 30 politieagenten, politieagenten en inspecteurs van de gemeente het het protestkamp en de demonstranten aan in Balfour Street, die daar legaal mogen zijn”, zeiden de organisatoren in een verklaring aan Channel 13 nieuws .

“Zonder zichzelf te identificeren of een gerechtelijk bevel te laten zien, begonnen ze met geweld de privé-eigendommen van de demonstranten in beslag te nemen. Politie en inspecteurs verwijderden borden die gisteren in overleg met de politie waren opgehangen, en gemeente inspecteurs botsten met burgers.’

De gemeente Jeruzalem betwistte de beweringen en zei in een verklaring: “Vanmorgen werd opnieuw de uitrusting die zonder vergunning werd geplaatst en de vrede verstoorde, verwijderd. Elke bewering over het gebruik van geweld is onderzocht en is onjuist bevonden. ‘

De politie zei in een verklaring dat agenten na klachten van omwonenden (familie Netanyahu) over verstoringen en het blokkeren van de stoep ter plaatse kwamen om gemeenteambtenaren te beveiligen die de uitrusting uit het kamp hadden gehaald. In de verklaring werden geen botsingen genoemd.

Volgens een bericht van Channel 12 nieuws zouden activisten van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu verantwoordelijk zijn geweest voor een aantal klachten bij de politie en de gemeente Jeruzalem waarna de ontruiming begon.

Channel 12 melde dat er een bericht werd gestuurd naar activisten, niet noodzakelijkerwijs vanuit de stad, met de mededeling dat ze bij de gemeente moesten klagen dat het protestkamp voor hen als bewoners problemen veroorzaakte.

‘Vrienden, begin te bellen en meld de overlast’, luidde het bericht, met het relevante telefoonnummer en duidelijke instructies dat er een klacht moest worden ingediend waarin werd beweerd dat de doorgang van voetgangers werd belemmerd door het kampement.

Oppositie MK Moshe Ya’alon zei echter dat de vernietiging van het protestkamp een poging van de premier was om elke kritiek te dempen.

“Met geweld, door geweld, door intimidatie, zonder een gerechtelijk bevel te tonen en met een stormloop die letsels aan burgers veroorzaakte en vernietiging van uitrusting veroorzaakte, probeert Netanyahu het protest te onderdrukken en de dictatuur te versterken. Het helpt hem niet! ‘ tweette hij.

Protestleider Amir Haskel, een voormalige generaal van de luchtmacht wiens arrestatie vorige maand tijdens een bijeenkomst op dezelfde locatie werd gearresteerd en de krantenkoppen haalde, zei in een tweet dat de uitzetting een “pogrom” was.

“Ondanks de afspraken die gisteren tussen Knesset lid Miki Levy en een hoge ambtenaar van de gemeente in Jeruzalem waren bereikt over de voortzetting van het protest in Balfour, is er vanmorgen een pogrom uitgevoerd”, zei Haskel.

De botsing van maandag kwam een ​​dag nadat de gemeente Jeruzalem het kampement had opgeruimd en tijdens een ochtendaanval beslag had gelegd op de uitrusting. Demonstranten claimden dat items zoals tenten, matrassen, twee partytenten en borden waren genomen zonder dat hen een gerechtelijk bevel was voorgelegd.

De gemeente zei in een verklaring dat omwonenden (Netanyahu) en (lege) hotels in de omgeving hadden geklaagd over het protestkamp, ​​net als de politie, die zei dat het de rust verstoorde.

Aangezien dit protestkamp er al weken staat, vragen velen in Israël zich af wat dan opeens de rust verstoorde.

Velen zeggen dan ook dat de enigen die last hadden van deze permanente demonstratie de familie Netanyahu is.

Advertentie (4)