Tel Aviv komt met programma om vluchtelingen en asielzoekers te helpen tijdens coronacrisis

Asielzoekers in zuid Tel Aviv. Screenshot YouTube

Volgens een persbericht van de gemeente Tel Aviv heeft de stad haar inspanningen opgevoerd om de gemeenschap van de ca. 40.000 vluchtelingen en asielzoekers te midden van de coronavirus pandemie te helpen met een scala aan diensten. De vluchtelingen wonen overwegend in het zuiden van Tel Aviv.

Met hulp van meer dan 120 lokale vrijwilligers, heeft de gemeente speciale coronavirus-testlocaties , een huis-aan-huis gezondheidscampagne in meerdere talen en een dienst voor de distributie van voedselpakketten en supermarkt-vouchers opgezet.

De gemeenschap van ca. 40.000 asielzoekers in Tel Aviv is hard getroffen tijdens de coronavirus pandemie, omdat hun toegang tot overheidssteun beperkt is vanwege hun status in het land.

Enkele van de door de gemeente voorgestelde initiatieven omvatten ook een meertalig callcenter, de oprichting van een coronavirus controlecentrum om te helpen met voedsel en toegang tot quarantaine-hotels, en de distributie van overig basisbehoeften.overig

Tegelijkertijd heeft de gemeente aangekondigd dat er geen wettelijke statuscontroles zullen worden uitgevoerd op degenen die een coronavirus- test willen of moeten ondergaan.

Deze testen zullen worden uitgevoerd in de wijk Neve Sha’anan, in samenwerking met de nationale hulpdienst Magen David Adom (MDA) en het medisch centrum van Sourasky (Ichilov ) ziekenhuis in Tel Aviv.

De dienst word ook verleend door Mesila, het hulp- en informatiecentrum voor migrerende werknemers en vluchtelingen in Tel Aviv-Yafo, dat in 1999 werd opgericht in samenwerking met het Joods Agentschap voor Israël en de educatieve en culturele autoriteiten van Israël.

‘Het werk van de gemeente is dagelijks van onschatbare waarde, zeker in tijden van crisis zoals deze waarin de nood enorm hoog is en veel asielzoekers zonder werk zitten’, aldus de gemeente in haar persbericht.

We werken nu ongeveer vier maanden de klok rond, met een enorme werkdruk. Het bieden van assistentie bij actuele problemen en toekomstige preventieprogramma’s zijn zeker van cruciaal belang, niet alleen voor de lokale gemeenschap zelf, maar voor alle inwoners van het gebied “, aldus Miri Barbero-Elkayam, directeur van Mesila.

De hulpdiensten worden gefinancierd door filantropen in Israël en de rest van de wereld die tot nu toe 10 miljoen shekel (2,55 miljoen euro) hebben overgemaakt.

Advertentie (4)