Geen werk, geen vooruitzichten, Israëlische artiesten maken van hun protest een show (video)

Screenshot video

De oude kabbalisten van Safed die ‘Shalom Aleichem’ hebben gecomponeerd, het liturgische gedicht dat is geschreven om de Shabbat te begroeten, hadden zich nooit kunnen voorstellen dat hun versie van dit lied ooit zou dienen als een protestlied tegen de premier van Israël.

En toch is dat wat er gebeurde.

Het koorstuk, meestal gezongen op vrijdagavond ter begroeting van de Shabbat, was een van de vele werken die gezongen werden door een groep met gezichtsmaskers op en afstand houdende vocalisten die afgelopen vrijdagmiddag bijeenkwamen als onderdeel van de nu wekelijkse Kabbalat Shabbat (Ontvangst van de Shabbat) protesten bij de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu.

Noy Shiv, 23, een vierdejaars muziekstudent die opera studeert aan de Universiteit van Tel Aviv en organisator van de uitvoering zei “Er is veel woede, hoop en verdriet, ik had het gevoel dat als we een koor bij elkaar konden brengen, we dat allemaal op een plek konden centreren, op de pauzeknop konden drukken en ons op iets zachter en rustigers konden concentreren.”

Deze versie van “Shalom Aleichem”, gearrangeerd door Gil Adema, is bekend onder de Israëlische koorgroepen, daarnaast zong deze groep koorzangers ook delen van “Koor van de Hebreeuwse slaven” uit de Nabucco-opera.

“We slaagden erin om te zingen en het enige wat ik hoopte, was dat ook maar één persoon zijn ogen sloot en hoopvol met ons meezong”, zei ze.

תקשיבו למקהלה הזו ששרה אתמול בתוך הקהל בקבלת השבת בבלפור, ותקשיבו במיוחד לזעקת המוזיקאים בסוף!#ביביתתפטר!!!—מתוך הלייב שהעברתי אתמול

Geplaatst door Or-ly Barlev op Zaterdag 1 augustus 2020

De wekelijkse bijeenkomsten van duizenden die oproepen tot het aftreden van de premier worden grotendeels, maar niet alleen, geleid door jonge activisten zoals Shiv. Naast linkse activisten trekken de protesten ook veel van degenen die hard getroffen zijn door de economische impact van de coronavirus crisis: restauranthouders, werkloze gidsen, evenementenplanners en artiesten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)