El Al gaat weer vliegen

Ter illustratie. Foto El Al

Nadat Eli Rozenberg een meerderheidsbelang van 42,85% in de luchtvaartmaatschappij heeft gekocht tijdens de openbare aanbieding van 150 miljoen dollar aan El Al aandelen heeft de maatschappij aangekondigd later deze maand de vrachtvluchten te hervatten en in oktober weer te starten met passagiersvluchten.

Op 21 september begint El Al met vrachtvluchten vanaf de luchthaven Ben Gurion naar Hong Kong, Shanghai, Mumbai en andere bestemmingen, afhankelijk van de behoefte.

Op 1 oktober begint El Al met lijnvluchten naar Athene en biedt Sun D’Or chartervluchten aan naar bestemmingen in Griekenland en Kroatië. Vanaf 12 oktober begint El Al met vluchten op zijn belangrijkste routes naar New York, Londen en Parijs, terwijl de luchtvaartmaatschappij zijn Dreamliner vloot uit zijn winterslaap haalt.

Verwacht wordt dat kort daarna ook naar en van Amsterdam weer zal worden gevlogen omdat dat ook een belangrijke route voor El Al is.

Desalniettemin hebben de meeste El Al-medewerkers hun onbetaald verlof verlengd tot 31 oktober. Gonen Usishkin, CEO van El Al, zei: “De realiteit laat ons zien dat de wereld nog ver verwijderd is van een oplossing in de strijd tegen het coronavirus en dat we nu in een nieuwe lockdown zitten terwijl ook de poorten van de meeste landen nog steeds gesloten zijn voor Israëliërs. “

Over het feit dat Eli Rozenberg een meerderheidsbelang heeft in de luchtvaartmaatschappij die al jaren in financiële nood is en tijdens de corona pandemie volledig met vliegen stopte, zei Usishkin: “Het eerste deel van het plan om El Al te financieel helpen is voltooid nadat aandelen ter waarde van 505 miljoen shekel (125 miljoen euro) aan het publiek zijn aangeboden. Het tweede en kritieke deel van het plan moet nog worden voltooid – het aantrekken van een obligatie lening ter waarde van $250 miljoen met een garantie van 75% door de overheid, waardoor we geld aan klanten kunnen terugbetalen, schulden aan leveranciers kunnen betalen en het bedrijf opnieuw kunnen opstarten. Ik denk dat we nu het aandelenaanbod is afgerond, ook samen met de staat verder zullen gaan met het aanbieden van obligaties.”

Na 1 oktober is El Al wettelijk verplicht om ongeveer 1 miljard shekel (250 miljoen euro) terug te betalen aan passagiers van wie de vluchten sinds maart zijn uitgesteld. De luchtvaartmaatschappij hoopt dat een deel van het bedrag kan worden omgezet in coupons voor toekomstige vluchten, hoewel de keuze voor een terugbetaling of toekomstige vlucht door de passagier moet worden gemaakt.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!