Netanyahu onthult wapenopslag Hezbollah in Beirut, Nasrallah ontkent

Foto IDF Woordvoerders Eenheid

Premier Netanyahu heeft tijdens zijn toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, maandagavond, de locatie bekend gemaakt van een wapenopslagplaats in Beirut van Hezbollah, later gevolgd door een persbericht van de IDF over twee andere gelijksoortige wapenopslagplaatsen. Hezbollah leider Hassan Nasrallah ontkent het bestaan van deze opslagplaatsen en liet journalisten de door Netanyahu genoemde wapenopslagplaats zien.

Foto IDF Woordvoerders Eenheid

“We hebben vorige maand allemaal de verschrikkelijke explosie in de haven van Beiroet gezien”, zei hij in een vooraf opgenomen verklaring aan VN-afgevaardigden, verwijzend naar de enorme explosie van 4 augustus die de Libanese hoofdstad verwoestte.

“Hezbollah slaat raketten op in een geheim depot in een woonwijk in Beiroet”, vertelde premier Benjamin Netanyahu dinsdag aan de Algemene Vergadering van de VN.

Netanyahu presenteerde informatie waaruit bleek dat het vermeende depot zich in de wijk Janah in Beiroet bevond, en zei dat het een paar meter verwijderd was van een tankstation en omring werd door woningen.

Hij liet vervolgens foto’s zien van de ingang van de faciliteit, waarvan hij zei dat het een Hezbollah-raketfabriek was.

Foto IDF Woordvoerders Eenheid

Hij riep de inwoners van Janah op om nu in actie te komen en de Libanese regering te vertellen de pakhuizen af ​​te breken.

‘Ik zeg tegen de mensen van Janah, je moet nu handelen. U moet hiertegen protesteren. Want als dit ding ontploft, is het weer een tragedie, ”zei Netanyahu.

“Israël wil dat je geen kwaad doet. Maar Iran doet het. Iran en Hezbollah hebben jou en je families opzettelijk in groot gevaar gebracht, en wat je duidelijk moet maken is dat wat ze hebben gedaan onaanvaardbaar is”, zei hij.

In reactie op de toespraak van Netanyahu zei de leider van Hezbollah in Libanon, Sayyed Hassan Nasrallah, dat de premier loog over de raketsites.

“Een tijdje geleden sprak de premier van de vijand rechtstreeks in een toespraak bij de Verenigde Naties, waarin hij dingen zei om, zoals gewoonlijk, het Libanese volk tegen Hezbollah op te zetten”, zei Nasrallah.

“Als er door Hezbollah raketten zijn geplaatst – zelfs een enkele raket – zou ik geen minuut verspillen voordat ik u over deze kwestie informeerde,” zei Nasrallah, eraan toevoegend “we plaatsen geen raketten, niet in de haven van Beiroet, niet bij een gasstation. We weten heel goed waar we onze wapens moeten opslaan. “

Hij voegde eraan toe dat Netanyahu probeerde de Libanezen tegen Hezbollah te provoceren met beschuldigingen van raketproductiesites in Beiroet.

In een poging om te bewijzen dat de locaties waarover Netanyahu sprak geen wapenopslagplaats of productiefaciliteit zijn, nodigde Hezbollah lokale journalisten uit om later op dinsdagavond het gebied bij de internationale luchthaven van Beiroet te bezoeken.

“Dit is een industrieel gebouw, een normaal gebouw, dat staat al decennia in dit gebied”, zei Mohammad Afif, de directeur van Hezbollah’s persbureau, tegen verslaggevers ter plaatse.

Later op maandagavond gaf het Israëlische leger, de IDF, informatie vrij over twee andere vermeende wapenopslagplaatsen.

Een daarvan is een ondergrondse PGM productiefaciliteit gebouwd onder vier zeven verdiepingen tellende appartementsgebouwen waarin 70 gezinnen wonen, in de wijk Laylaki ten oosten van de internationale luchthaven van Beirut. Volgens de IDF heeft de site twee ingangen, oostelijk en noordelijk. Zowel een medisch centrum als een kerk bevinden zich op ongeveer 130 meter van de site.

Foto IDF Woordvoerders Eenheid

De tweede ondergrondse productiesite voor PGM bevindt zich volgens de IDF in de wijk Chouaifet in Beiroet, onder een complex van vijf appartementsgebouwen van waarin zo’n 50 gezinnen wonen. Ongeveer 90 meter ten noorden van de site staat een moskee.

Foto IDF Woordvoerders Eenheid

De IDF voegt er in haar verklaring aan toe dat ze regelmatig de VN en diplomaten heeft geïnformeerd over deze wapenopslagplaatsen met de mededeling dat “Hezbollah het leven van gewone Libanese burgers in gevaar brengt”.

Op 4 augustus ontplofte ongeveer 2.750 ton ammoniumnitraat, een zeer explosieve chemische stof, die blijkbaar jarenlang onvoldoende in een oud pakhuis bij de haven van Beirut was opgeslagen. Hierbij kwamen minstens 200 mensen om het leven en raakten honderden andere gewond. 

Sommigen gaven Hezbollah de schuld van de vluchtige materialen die in de haven bleven ondanks herhaalde waarschuwingen van ambtenaren, maar de sjiitische groep ontkent elke verantwoordelijkheid.

Netanyahu sprak ook over Iran en de nucleaire deal en herhaalde zijn verzet daartegen “omdat de beperkingen van de deal op het nucleaire programma van Iran slechts tijdelijk waren en op geen enkele manier verband hielden met de gedragsverandering van Iran.”

“Nu heeft Iran zelfs die tijdelijke beperkingen geschonden”, zei Netanyahu, en vanwege deze schendingen beweerde hij dat Teheran “binnen een paar maanden genoeg verrijkt uranium zal hebben voor twee atoombommen, en Iran heeft gewerkt aan de nieuwe generatie centrifuges – het is riep de IR-9 – die het verrijkingsvermogen van Iran 50-voudig zal vermenigvuldigen.”

De toespraak van dinsdag was niet de eerste keer dat Netanyahu het podium van de Algemene Vergadering van de VN gebruikte om tot nu toe geheime informatie over geheime magazijnen en wapendepots te onthullen. In 2018 de laatste keer dat hij de wereldorganisatie persoonlijk toesprak – onthulde de premier het bestaan ​​van drie faciliteiten om onnauwkeurige projectielen om te bouwen naar precisiegeleide raketten nabij de internationale luchthaven van Beiroet.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!