Na Zoom vergadering met premier Netanyahu zeggen lokale autoriteiten ‘stoor ons niet langer’

Zoom bijeenkomst premier Netanyahu. Foto GPO

Nadat op woensdag premier Netanyahu aankondigde dat hij een succesvolle Zoom vergadering had gehouden met 200 burgemeesters en voorzitters van diverse regio’s, zeiden verschillende burgemeesters donderdagochtend in een gesprek net de krant Yediot: ‘Netanyahu moet ons niet langer storen in de behandeling van de virus pandemie’.

Een van de meest prominente onder hen is het hoofd van de Yeruham Council in de Negev, Tal Ohana die erin slaagde de morbiditeit en uitbreiding van het coronavirus drastisch in te dammen. “Wat de regering ons biedt, is niet genoeg”, zei ze. “Wij zijn vastbesloten om alle processen zelf uit te voeren om dat we niet op de centrale overheid kunnen rekenen”.

“De hulp van de overheid en het Home Front Command is niet genoeg”, zei ze. “Uiteindelijk is ons doel om de tijd tussen het binnenkomen van informatie over de patiënt en het uitvoeren van contactonderzoek te minimaliseren. Deze tijd is cruciaal. Het is onze taak om deze processen over te nemen en ze te optimaliseren. Veel van mijn collega’s, ook in bijvoorbeeld Kfar Qassem en Kiryat Ya’arim, zijn erin geslaagd om de morbiditeit te verminderen en het aantal besmettingen terug te dringen.”

De burgemeester van Nesher, Roi Levy zei: “We hebben een toegewijd Corona-team van achtenzeventig mensen opgezet en we ondervragen mensen, een voor een, in hun huizen. Ik wil niet dat mensen een reden hebben om het huis te verlaten. Er zijn geverifieerde patiënten die bijvoorbeeld een hond hebben of medicijnen nodig hebben dus komen wij naar ze toe, laten de hond uit en kopen medicijnen voor ze.”

Yedioth interviewt burgemeesters. Screenshot

“Ik heb tot nu toe met alle geverifieerde patiënten in de stad gesproken. We wachten niet op de komst van het ministerie van Volksgezondheid, want het zal waarschijnlijk vijf dagen duren. We isoleren onmiddellijk iedereen die besmet is en starten meteen een contactonderzoek,”voegde hij eraan toe.

De burgemeester van Herzliya, Moshe Fadlon, is de scherpste van allemaal in zijn houding ten opzichte van de behandeling van de coronavirus pandemie door de regering: “Hoe zeg ik dat? Stoor ons niet. Helaas, zoals ik al eerder zei, wordt deze crisis beheerd door ego, centralisme, dwang, bureaucratie.”

Hij legt uit hoe hij in Herzliya een toegewijd team heeft opgericht dat zich richt op belangenbehartiging, grootschalige handhaving, epidemiologische onderzoeken en contact met de geverifieerde virus patiënt: “Wat je ziet is dat wij voedselpakketten brengen naar de patiënten die thuis in quarantaine zitten , zodat ze het huis niet hoeven te verlaten. ook spreek ik elke dag met alle rabbijnen. Vanaf zondag kunnen alle bewoners zich voor 25 Shekel op het coronavirus laten testen, en dan kunnen we data online krijgen en zorgen dat mensen snel in quarantaine gaan.

Alle door Yedioth geïnterviewde bestuurders waren het eens dat het triest is dat de overheid, en dan met name het ministerie van Volksgezondheid geen mankracht heeft en onvoldoende op de tweede virusgolf was voorbereid.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)