President Rivlin legt krans op graf van Yitzhak Rabin

President Rivlin legt de krans op graf Yitzhak Rabin. Foto Haim Zach (GPO)

De president van Israël, Reuven Rivlin legde vandaag, woensdag 28 oktober / 10 Cheshvan, een krans bij het graf van Yitzhak Rabin ז”ל. Volgens de Joodse kalender is het 25 jaar geleden dat hij werd vermoord.

De opmerkingen van president Rivlin ter nagedachtenis aan Yitzhak Rabin drukken wij onderstaand integraal (vertaald) af:

“Dit is het 25e jaar dat we de herdenkingsdag markeren voor Yitzhak Rabin  ז”ל, soldaat, commandant, minister van defensie en premier. Ook dit jaar markeren we de dag van herdenking, ondanks de noodtoestand waarin we onszelf vinden, ondanks de beperkingen die het coronavirus ons oplegt. We zijn vastbesloten bij deze belangrijke dag stil te staan, omdat deze herdenkingsceremonies schakels zijn in de ketting die ons bindt aan onze mensen, die ons verbinden met onszelf, met onze geschiedenis en met onze wortels. Dit zijn de momenten in de tijd die ons jaar na jaar samenbrengen om te rouwen, te praten en de balans op te maken.

Helaas horen we vaak stemmen – soms ernstig, soms sarcastisch – van verzet tegen de herdenkingsdag, waardoor deze in twijfel wordt getrokken. Ze zeggen dat de dag en de man niets met hen te maken hebben. En aan de andere kant zijn er stemmen die oproepen tot degenen die eraan denken in een speciale categorie te vallen en de plicht en het recht om te onthouden te benadrukken. Maar op deze dag van herdenking is het zo belangrijk om onszelf eraan te herinneren tot welke diepten, welke vernietiging zo’n verdeeldheid, het discours van ‘wij en zij’ kan leiden.

Terwijl zijn stem door de nachtlucht van 12 Cheshvan 5766 sneed op 4 november 1995, zei Eitan Haber ז”ל “De regering van Israël kondigt geschokt aan…., . We werden allemaal geschokt en ontzet. Ieder van ons herinnert zich waar we waren, dat moment, toen we het niet geloofden.

Yitzhak Rabin en ik waren geen partners in hetzelfde politieke kamp. We deelden ook niet dezelfde visie op vrede die we allemaal zo graag wilden, maar dat ieder van ons op zijn eigen andere manier voorzien voor Israël. We deelden ook niet dezelfde visie op vrede die we allemaal zo graag wilden, maar die we allemaal op onze eigen manier voor Israël hadden. We waren geen partners in een breed scala van kwesties. Maar we stonden op geweldige voorwaarden en zagen elkaar als partners op een veel fundamenteler niveau als zonen van dit land, als zonen van dit volk.

Ik in het bijzonder, als zoon van Jeruzalem en als kind tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, aanbad de Harel Brigade en haar commandant Yitzhak Rabin, die de belegering van het volk en de kinderen van Jeruzalem verlichtten. In de Zesdaagse Oorlog was ik officier in de reserves toen Rabin stafchef was. Hij bezocht ons in de Jerusalem Brigade aan de vooravond van de oorlog. Ook al bekleedden we verschillende posities, ook al waren er diepe meningsverschillen tussen ons, we wisten dat we voor hetzelfde team speelden, een team dat het beste wilde voor het land, voor de mensen. Zelfs als we het onderweg van tijd tot tijd oneens waren, wisten we dat we met elkaar verbonden waren, verantwoordelijk voor elkaar – in goede en betere tijden.

Ik denk momenteel veel na over het concept van ‘wederzijdse verantwoordelijkheid’, dat fundamentele en oeroude idee dat al zo lang bij onze mensen aanwezig is. Wederzijdse verantwoordelijkheid is niet ons lot. Het is onze betekenis en essentie. Het is een diep begrip dat we niet de luxe hebben om onze broeders en zusters de rug toe te keren, ook al staan ​​ze aan de andere kant – in politiek, religie of etniciteit. Wederzijdse verantwoordelijkheid is het besef dat we dit schip samen besturen, zijn prestaties samen vieren, samen rouwen over zijn mislukkingen, met elkaar discussiëren, maar de gebieden van overeenstemming tussen ons en de fundamentele waarden waarop ons partnerschap is gebaseerd, beschermen.

Door erop te staan ​​deze herdenkingsdag te houden, verklaren wij dat de herinnering aan Yitzhak Rabin van ons is, van ons allemaal.

Moge de nagedachtenis aan Yitzhak Rabin, soldaat, strijder, commandant, stafchef, minister van defensie en premier, van generatie op generatie in het hart van de natie gegrift staan.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)