Arabieren uit de Golfstaten staan in de rij om Hebreeuws te leren

Een Citizen Café Hebreeuwse les, inclusief Maysoon Hameed uit Abu Dhabi, midden links. Foto met dank aan Citizen Café

Maysoon Hameed komt thuis van zijn werk als vice-president van een Emirati-bank, brengt tijd door met haar familie, en begint dan aan een live online Hebreeuwse les die 90 minuten duurt.

“Nadat de VAE de Abraham-akkoorden met Israël heeft ondertekend, zijn er veel investeringsmogelijkheden” voor beide partijen, zegt Hameed tegen ISRAEL21c.

“Om verbindingen te leggen en relaties op te bouwen, heb je iets gemeenschappelijks nodig met de andere partij, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Je moet een gemeenschappelijke comfortzone vinden ”, zegt ze.

“Als ik collega’s uit Israël over heb, hoeven we niet altijd Engels te spreken, ook al is dat de internationale zakelijke taal”, zegt Hameed. “We zullen ons dichter bij het spreken in een moedertaal voelen.”

Hameed is een van de negen Emirati-studenten van Citizen Café in Tel Aviv – zes uit Abu Dhabi en drie uit Dubai – plus vier uit Bahrein .

“We hebben altijd ambassadeurs en diplomaten van over de hele wereld gehad, dus we merkten amper een paar zakenmensen uit de VAE op”, zegt Tamar Pross, die in 2015 de Citizen Café-school voor Hebreeuwse en Israëlische cultuur oprichtte.

‘Maar toen het vredesakkoord tot stand kwam, stond in een artikel in Israël over de Emirati-diplomaat Omar Saif Ghobash dat hij bij ons had gestudeerd. Plots merkten we dat een groot aantal mensen contact met ons opnam. Dus begonnen we Citizen Café te promoten in de VAE en ook in Bahrein. Wij waren de eersten die het deden. “

Pross zegt dat Ghobash – wiens autodidactische Hebreeuws hem in staat stelde om op hoog niveau bij Citizen Café les te nemen, en andere “buitengewoon opgeleide, verfijnde, lieve mensen uit de Golftoerisme en de zakensector zijn allemaal zo opgewonden en geïnteresseerd om met Israëli’s in contact te komen.”

Toen aan studenten van de VAE wordt gevraagd waarom ze Hebreeuws wilden leren, zeiden sommigen dat ze al Israëlische vrienden hebben en indruk op hen wilden maken. Sommige zijn Joden die daar wonen en hun erfgoed ontdekken”, zegt Pross.

“Ze vertellen ons allemaal hoe gemotiveerd en gretig ze waren om in contact te komen met Israëliërs, en velen zeiden dat ze niet konden wachten om te bezoeken. De Emerati’s zijn erg actief op onze sociale mediagroepen. “

Hameed zegt dat Hebreeuws leren “super leuk is. De leraar is cool en casual. Elke les duurt 90 minuten, maar het voelt als negen minuten. “

De belangstelling voor online Hebreeuws stijgt tijdens Covid

Pross merkt op dat de pandemie een drukke tijd is geweest voor Citizen Café. Het herfstsemester omvat 60 lessen over Zoom. Het personeelsbestand werd uitgebreid van 10 naar 40 om te voldoen aan de vraag vanuit landen van China tot Amerika.

Yoel Ganor, medeoprichter van Ulpan-Or in 1995, zei dat de vraag groeide in de eerste golf toen mensen vertrouwd raakten met het gebruik van online platforms zoals Zoom.

“Mensen realiseerden zich dat ze Hebreeuws op een meer beknopte manier konden studeren en een niveau in vijf of tien dagen konden beheersen”, vertelt Ganor aan ISRAEL21c.

Ulpan-Or geeft Hebreeuwse lessen aan ongeveer 100 middelbare en middelbare scholen in het buitenland, voornamelijk in Noord-Amerika. “Nu hebben scholen in Duitsland en het VK zich bij ons aangesloten, en Covid versnelde onze ontwikkeling van een online programma voor peuterspeelzalen dat we onlangs op vijf locaties hebben geïntroduceerd, met een heel mooi antwoord”, zegt Ganor.

“Zelfs vóór Covid en het vredesakkoord hadden we een paar studenten uit de Emiraten en Bahrein, maar die deden het half in het geheim, we koppelden ze aan leraren die uit landen buiten Israël werken. Nu vertellen twee van onze studenten daar dat de belangstelling van de jongere bevolking voor het leren van Hebreeuws groeit. “

Gil Pentzak, directeur van Ulpan Aviv , zag ook een toename van het aantal studenten – zowel volwassenen als kinderen – tijdens de eerste golf van de pandemie in maart.

De één-op-één Hebreeuwse lessen van Ulpan Aviv bereiken studenten in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Afrika en Australië. Meestal zijn studenten zakenmensen, diplomaten of christenen die bijbels Hebreeuws willen leren.

“Direct nadat de Abraham-akkoorden waren ondertekend met de VAE, begon ik aanwijzingen te krijgen van mensen daar. Nu krijg ik elke week leiding uit Bahrein of de VAE en soms uit landen als Jordanië, maar het is nog niet verder ontwikkeld ”, vertelt Pentzak aan ISRAEL21c.

Ami Steinberger, oprichter en CEO van Ulpan La-Inyan , heeft nu ook meer lessen dan in de pre-corona-tijden.

“Aan het begin van de pandemie zijn we overgestapt naar een online platform en nu leren mensen bijna overal online: Argentinië, de VS, Canada, Australië, Zuid-Afrika, Italië en vele andere Europese landen”, zegt Steinberger.

“We hebben nog geen VAE-studenten, maar we zouden ze wel verwelkomen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!