Na 35 jaar is Jonathan Pollard een vrij man, emigreert mogelijk naar Israël

Jonathan Pollard en zijn vrouw. Foto: Justice for Jonathan Pollard Faundation

Pollard is de langszittende Amerikaanse spion die gespioneerd heeft voor een bevriende mogendheid.

Bijna 35 jaar na zijn arrestatie buiten de Israëlische ambassade in Washington DC, kreeg Jonathan Pollard vrijdag te horen dat zijn strikte voorwaarden waaronder hij de afgelopen vijf jaar had geleefd, niet zouden worden verlengd en hij vrij is om naar Israël te reizen.

Pollard’s advocaten kondigden vrijdag aan dat de Amerikaanse Parole Commission de strikte beperkingen hadden opgeheven, vijf jaar nadat hij voorwaardelijk vrijgelaten was uit de federale gevangenis en 35 jaar sinds zijn arrestatie op 21 november 1985. 

Pollard en zijn toenmalige vrouw Anne, werden die dag voor de Israëlische ambassade in Washington DC door de politie opgepakt nadat was gebleken dat de inlichtingen-analist die diende in het anti-terrorisme centrum van de Amerikaanse marine, jarenlang voor Israël had gespioneerd.

“Dhr. Pollard is niet langer onderworpen aan een avondklok, het is hem niet langer verboden om te werken voor een bedrijf dat geen monitoringsoftware van de Amerikaanse overheid op zijn computersystemen heeft, hij is niet langer verplicht om een ​​enkelband te dragen, en is vrij om waar dan ook naar toe te reizen, inclusief Israël, voor tijdelijk of permanent verblijf, zoals hij wenst”, aldus de verklaring van Eliot Lauer en Jacques Semmelman, twee prominente advocaten die Pollard al jarenlang gratis vertegenwoordigen.

“We zijn dankbaar en verheugd dat onze cliënt eindelijk vrij is van enige beperking en nu in alle opzichten een vrij man is”, aldus de verklaring. “We kijken ernaar uit om onze klant in Israël te zien.”

Pollard had sinds zijn voorwaardelijke vrijlating onder meer hulp gezocht bij de Israëlische regering, en zei dat de beperkingen hem ervan weerhielden om te voorzien in de behoeften van zijn vrouw, die borstkanker heeft.

“Dhr. Pollard is blij dat hij eindelijk zijn geliefde vrouw Esther kan helpen, die vecht tegen een agressieve vorm van kanker ”, aldus de verklaring. “Dhr. Pollard zou graag willen dat mensen weten dat het zijn vrouw was, meer dan wie dan ook, die hem in leven hield gedurende alle jaren dat hij in de gevangenis zat. “

Pollard bedankte via de verklaring van de advocaten onder meer Ron Dermer, de Israëlische ambassadeur in Washington, en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn advocaten en rabbijn Pesach Lerner, de belangrijkste pleitbezorger voor zijn vrijlating, en “alle mensen van goede wil die voor hem hebben gebeden en hoopten dat deze dag zou komen.”

Het besluit maakt een einde aan een saga die de nauwe militaire samenwerking van Israël met zijn belangrijkste bondgenoot bedreigde en een van de ernstigste kloven tussen Jeruzalem en Washington in de afgelopen decennia veroorzaakte.

Door de ophef van de beperkende maatregelen voor de ex-spion, heeft de regering-Trump nog een plezier gedaan aan Israël, dat jarenlang heeft gelobbyd om Pollard naar de Joodse staat te laten verhuizen. Eerdere inspanningen stuitten op felle weerstand van de Amerikaanse justitie- en inlichtingengemeenschappen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)