Groep jonge influencers uit de Emiraten en Bahrein maakt reis door Israël

"Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar dit overtrof mijn stoutste verwachtingen", vertelde een van de deelnemers in de Hebreeuwse pers.
De groep uit de VAE en Bahrein met president Rivlin. Foto Mark Neyman / GPO

Onlangs maakten een groep jonge influencers uit de VAE en Bahrein een reis door Israël. De groep bestond voornamelijk uit jonge mannen en vrouwen die gekozen waren vanwege hun volgers op sociale media, of uit invloedrijke families in de Golfstaten kwamen.

Sharaka (Arabisch voor partnerschap), een onlangs opgerichte organisatie bestaande uit Israëlische Joden en Arabieren, organiseerde de reis om Israël in de Golfstaten en Bahrein voor het voetlicht te brengen in het licht van de recente normalisatieovereenkomsten met de Golfstaten.

Een van de deelnemers aan de reis was Amjad Taha, een Brits-Bahreinse commentator over regionale politiek, die zeer kritisch is over Iran en de Palestijnen en meer dan 300.000 volgers op Twitter heeft.

De groep reisde vanaf 11 december het land door, bezocht Jeruzalem, de Golanhoogvlakte en had gedurende de hele reis ontmoetingen met Israëlische Joden, Druzen en bedoeïenen. Ook werden ze door president Reuven Rivlin ontvangen, voordat de groep na een reis van zeven dagen weer naar huis terugkeerde.

De eerste stop van de delegatie na aankomst op zaterdag, was het Israel Museum, daarna gevolgd door een traditioneel Sjabbat-diner bij diamanthandelaar Martin Rapaport en zijn gezin.

“Dit op verzoek van de deelnemers, die een “traditionele Sjabbatmaaltijd” wilden zien”, zei Amit Deri, die zowel Sharaka als Reservists on Duty leidt en de reis mede organiseerde.

Op zondag bezochten ze Yad Vashem, het Holocaust Remembrance Center, dat speciaal voor de delegatie was geopend. Vervolgens reisden ze door naar Tel Aviv, ontmoetten daar Israëlische studenten en bezochten vervolgens het strand en de historische wijk Neve Tzedek.

Op maandag volgde de ontmoeting met president Rivlin waarna ze vervolgens noordwaarts reisden naar de Golanhoogten, waar reisorganisator Deri woont.

Daar bezochten ze Mt. Bental bij de grens met Syrië en waar ze uitleg kregen over de veiligheidsuitdagingen waarmee Israël wordt geconfronteerd. Die dag bezochten ze ook de Kotel waar ze de Chanoeka kaarsen aanstaken.

“Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar dit overtrof mijn stoutste verwachtingen”, vertelde een van de deelnemers in de Hebreeuwse pers.

Amjad Taha zei ” het bezoek aan de Westelijke Muur was misschien wel het mooiste deel van de reis, de haren op mijn armen stonden rechtovereind.”

Drie van de vrouwelijke deelnemers gingen naar de Tempelberg, in het Arabisch bekend als de Haram al-Sharif, mogelijk een van de eerste keren dat bezoekers uit de Golfstaten daar een bezoek aan brachten.

Een video van dat bezoek, die later op sociale media werd gedeeld, kreeg online harde kritiek te verduren, waarbij sommigen de drie vrouwen ervan beschuldigden als marionetten voor de Israëlische regering te handelen.

Ook ontmoette de groep een delegatie Israëlische studenten in het King David Hotel in Jeruzalem, waar ze Iran, de politiek van de bedoeïenenstammen en Arabische accenten bespraken.

De reis toonde aan dat normalisatie tussen Arabische landen en Israël alleen maar positieve impulsen kan geven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)