Peiling wijst uit dat meerderheid van Israëliërs Netanyahu en Gantz ongeloofwaardig vinden

Toen alles nog koek en ei was. Blauw & Wit leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

Volgens nieuwe een peiling van het Israel Democracy Institute heeft een meerderheid van de Israëliërs geen vertrouwen in de leiders van de twee grootste partijen van Israël.

Uit het onderzoek blijkt dat 62 procent van de Israëliërs vindt dat premier Benjamin Netanyahu een zeer lage of matig lage geloofwaardigheid heeft, terwijl 60% hetzelfde zegt van minister van Defensie Benny Gantz.

De peiling komt op een moment dat de regering klaar lijkt te zijn om zich te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven, de vierde nationale stemming in twee jaar, vanwege een patstelling over de staatsbegroting.

Een groot aantal respondenten (48%) zegt dat ze nieuwe verkiezingen steunen, terwijl 39% tegen is, aldus de peiling. Maar of het nu voor of tegen is, de overgrote meerderheid, namelijk 83%, gelooft dat er in de komende zes maanden verkiezingen zullen zijn.

Nu het proces tegen Netanyahu in februari de bewijsfase zal ingaan, is de publieke opinie verdeeld op basis van politieke overtuiging, waarbij 43,5% denkt dat Netanyahu geen eerlijk proces zal krijgen, terwijl 44,5% denkt dat hij dat wel zal krijgen.

Netanyahu staat terecht voor omkoping, fraude en schending van vertrouwen in drie gevallen. Hij ontkent de beschuldigingen.

De meeste Israëliërs (74%) geloven ook dat de komende Amerikaanse regering onder leiding van Joe Biden minder vriendelijk zal zijn tegen Israël dan de uitgaande regering van Donald Trump, terwijl slechts 12,5% gelooft dat dit juist meer het geval zal zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!