Slechts drie coronagevallen onder 3500 werknemers van Raphael Industries tijdens ‘testblitz’

Covid-19 teststations bij Rafael. Foto: Rafael

Het Alon Command Center, opgezet door het IDF Home Front Command, voltooide vorige week een pilot met massale Covid-19-tests, waarbij bijna de helft van de medewerkers van de Israëlische defensie-aannemer Rafael Advanced Defense Systems Ltd. werd getest.

Volgens een bron die met het financiële dagblad Calcalist sprak onder de voorwaarde van anonimiteit, waren er slechts drie positieve resultaten van de ongeveer 3.500 geteste mensen in wat tot nu toe het grootste geconcentreerde coronavirus-testinitiatief in Israël was, en dat bedoeld is als blauwdruk voor soortgelijke programma’s bij grote werkgevers. Het aantal positieve gevallen was minder dan 0,1 procent, wat veel lager is dan het landelijk gemiddelde, dat de afgelopen week rond de 2% lag.

“Het testen was niet verplicht, maar er was een hoge opkomst van de werknemers”, zegt Dovev Weiss, Rafael’s VP administratie en infrastructuur.

“Terwijl we de redenering achter het uitvoeren van de tests aan het uitleggen waren, stuitten we op grote hiaten in de kennis bij de werknemers, en velen waren bang dat ze in quarantaine zouden moeten gaan om de test te doen, maar dat is niet langer het geval. Toen ik het management dit idee voorlegde, waarschuwde ik hen dat er ook het risico bestaat dat tientallen medewerkers positief testen en dat er dan honderden medewerkers tegelijk in quarantaine gaan. Maar gelukkig, is dat niet gebeurd.”

Massatests bij grote bedrijven kunnen niet alleen uitbraken identificeren bij bepaalde werkgevers, maar ook in specifieke regio’s waarin die bedrijven zijn gevestigd.

“Rafael is de grootste werkgever in het noorden van Israël, dus als de regio een Covid-19-probleem had gehad, hadden we het tijdens onze tests aan het licht gebracht”, legt Weiss uit. “De conclusie van de pilot is dat grote bedrijven wekelijks moeten beginnen met testen en we hebben die aanbeveling doorgegeven aan het ministerie van Volksgezondheid en het IDF Home Front Command.”

De drie medewerkers en 40 van hun collega’s die aan hen werden blootgesteld, werden in quarantaine geplaatst. De tests werden uitgevoerd in twee van Rafael’s centra in het noorden van Israël, het David Institute en Leshem Institute.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)