Volwassen met speciale behoeften vinden zinvol werk op kibboets

Menachem Stolpner en Shai Asher programmadeelnemers aan het werk in de moestuin op Kibbutz Shluhot. Foto ngo Shai Asher

Moringa en kurkuma zijn geen bekende gewassen in Israël. Maar wanneer de soorten die in Kibboets Shluchot in het noorden van het land worden verbouwd, de markt bereiken, kunt u er zeker van zijn dat ze in de meest ondersteunende en zorgzame atmosfeer worden gekweekt.

De afgelopen negen maanden zijn ze gekweekt door volwassenen met speciale behoeften als onderdeel van hun werk bij een NGO genaamd Shai Asher, die hen een zinvolle werkervaring biedt en een springplank naar een meer onafhankelijk en geïntegreerd leven, zo luidt het persbericht.

In Israël gaan mensen met speciale behoeften tot hun 21ste naar school, waarna degenen die het kunnen, gaan werken. Het probleem is dat velen daarna geen werk vinden of worstelen met ongepaste banen, schrijft ISRAEL21C.

“In Israël is 75% van de mensen met speciale behoeften werkloos, en dan moet je nagaan wat voor werk de andere 25 procent heeft”, legt Menachem Stolpner, oprichter en directeur van Shai Asher, uit.

De maatschappelijk werker Stolpner, geboren in de Verenigde Staten, emigreerde in 1996 met zijn gezin naar Israël en vestigde zich in Shluchot, een lid van de religieuze kibboetsbeweging.

Maatschappelijk werker Menachem Stolpner inspecteert de gewassen bij Kibboets Shluchot in het noorden van Israël. Foto met dank aan Shai Asher

“Mijn motto is om te proberen zinvolle werkervaring te vinden voor mensen met speciale behoeften”, zegt hij. “Ik besloot om een ​​therapeutische werkomgeving te creëren. Het is een baan; ze worden betaald. Ze komen elke dag binnen in een therapeutische setting die een balans is tussen lesgeven en hen onafhankelijker laten worden, maar wetende dat er een vangnet is ”, legt hij uit.

Er zijn momenteel acht mensen die tuinieren bij Shai Asher, van wie sommigen een psychische aandoening hebben, sommigen autisme en anderen ontwikkelingsstoornissen. De NGO heeft ongeveer 60 “afgestudeerden”, van wie sommigen elders werk hebben gevonden.

“Het doel is dat ze tegen me kunnen zeggen: ‘Menachem, ik ben er klaar voor en ik wil een baan buiten’, legt Stolpner uit. “Ik probeer ze te helpen zichzelf te helpen arbeiders te worden die, wanneer ze voor een baan gaan, de werkgever zal zeggen: ‘Hé, dit is iemand die kan werken.’ ”

Alle kleine dingen

Stolpner werkt met de deelnemers aan het programma aan groepsinteractie, het opvolgen van instructies, positieve relaties, op tijd binnenkomen en ervoor zorgen dat ze de avond voor het werk voldoende slapen.

“Al die kleine dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt, moeten ze leren, getoond worden, tot zich opnemen”, zegt hij.

Kurkuma-planten gedijen goed in de therapeutische setting van het tuinprogramma van Shai Asher. 
Foto: met dank aan Shai Asher

De NGO werd acht jaar geleden opgericht ter nagedachtenis aan Stolpners vriend Milton (Asher) Marks III. Het begon met een therapeutische kinderboerderij op de kibboets voordat het overging op tuinieren.

De kurkuma en moringa zijn nieuwe toevoegingen.

“We hebben een plantenkwekerij en een gebouw dat we eraan hebben gekoppeld, dus we werken binnen, en we hebben ook een moestuin”, zegt Stolpner. “In het afgelopen jaar zijn we ons gaan concentreren op specifieke planten in de hoop dat ze verhandelbaar zullen zijn.”

Kurkuma en moringa, zegt hij, werden om verschillende redenen gekozen.

“Het waren veel dingen die we over hun groei konden leren, omdat het lang duurt om ze te kweken en het een proces is. Bovendien zijn ze erg gezond. En ze zijn niet zo algemeen bekend hier in Israël; mensen kennen de toepassingen en voordelen niet ”, merkt hij op.

Er zijn momenteel 8 mensen die tuinieren bij Shai Asher van wie sommigen een psychische aandoening hebben en anderen ontwikkelingsstoornissen.
Kurkuma groeit bij Kibboets Shluhot. 
Foto met dank aan Shai Asher

Kurkuma, de bekendere van de twee, is een plant waarvan de wortelsteel zowel vers als gekookt in water kan worden gebruikt, gedroogd en vermalen tot een geel poeder. Behalve dat het de basis is voor curries, wordt kurkuma ook in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Moringa is een plant waarvan de bladeren en zaaddozen in de traditionele geneeskunde worden gebruikt vanwege hun ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het wordt ook in poedervorm geconsumeerd.

Menachem Stolpner en deelnemers aan het programma neigen naar een moringaboom. Foto met dank aan Shai Asher

Afgezien van de eerste lockdown afgelopen voorjaar, hebben Stolpner en zijn collega-tuinders hard gewerkt tijdens de coronavirus-crisis. Dit is mogelijk doordat er buiten gewerkt wordt, conform de regelgeving.

Stolpner kijkt zelfs vooruit. Hij kreeg dit jaar gezelschap van een fulltime vrijwilliger, een plaatselijke gepensioneerde, maar verder blijft hij de enige werknemer van de NGO.

“Oh, we hebben veel plannen voor de toekomst”, zegt hij.

“Er zijn een aantal dingen die we nodig hebben om efficiënter en beter te werken”, voegt hij eraan toe. “We bouwen een dek als eerste stap en zetten een pergola op.”

Wat betreft de exotische nieuwe gewassen van Shai Asher, dit is slechts het begin.

‘We zijn net begonnen; de kurkuma is pas weer een maand klaar om geoogst te worden”, zegt Stolpner. “In de tussentijd groeien en oogsten en verwerken we en als God het wil, zullen we in staat zijn om op de markt te brengen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!