Fonds uit Abu Dhabi gaat 100 miljoen dollar investeren in schone energie in Israël

Ter illustratie. Solarpark in de Negev. Screenshot YouTube

Het in Abu Dhabi gevestigde Masdar en het Israëlische EDF Renewables hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst ondertekend, waarin de hernieuwbare-energietak van het investeringsfonds Mubadala uit Abu Dhabi honderden miljoenen dollars zal investeren in de ontwikkeling van duurzame energieprojecten in Israël. Dit is de eerste grote investering van een bedrijf uit Abu Dhabi in hernieuwbare energie in Israël.

Als onderdeel van de overeenkomst wordt Masdar de strategische partner van EDF Renewables Israel, een dochteronderneming van de Franse energiegigant EDF, die al 18 zonne-energieprojecten in Israël exploiteert. Volgens marktschattingen zal de initiële investering $ 100 miljoen bedragen en dit bedrag zal waarschijnlijk in de loop van de jaren toenemen, afhankelijk van het aantal gestarte projecten, meldt het financiële dagblad Globes.

Mubadala is een van de grootste staatsinvesteringsfondsen ter wereld met naar schatting 250 miljard dollar onder beheer. De inkomsten van het fonds zijn afkomstig van de olie-inkomsten van de VAE en zijn verbonden met kroonprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan, die een van de belangrijkste architecten was van de Abraham-akkoorden die vorig jaar door Israël en de VAE werden ondertekend. Het fonds is een actieve speler op de wereldwijde investeringsmarkt met de nadruk op technologische ondernemingen.

EDF Renewables begon in 2010 in Israël te werken en heeft tot dusver 3 miljard shekel (750 miljoen euro) geïnvesteerd in de bouw van zonne-energievelden, die 383 megawatt leveren aan het nationale net. De productie zal stijgen tot 500 megawatt. EDF behoudt de controle over de projecten.

De strategische samenwerking tussen EDF Renewables en Masdar omvat de toetreding van het investeringsfonds van Abu Dhabi tot bestaande projecten en toekomstige projecten in het kader van aanbestedingen van de staat Israël.

EDF Renewables Israel heeft onlangs aanbestedingen gewonnen voor projecten als onderdeel van quota voor elektrische installaties met opslagcapaciteit die zijn uitgegeven door de Israel Electrical Utilities Authority tegen een tarief van NIS 17,45 KWh (€ 4,30). De orderportefeuille van de onderneming in de ontwikkelingsfase vereist een totale investering van het bedrijf in Israël van 5 miljard shekel (€ 1,25 miljard).

De recente elektriciteitstarieven waaraan EDF Renewables Israel zich heeft verbonden, waren 50% lager dan de elektriciteit die werd geproduceerd door elektriciteitscentrales die op gas werken. Dus bijvoorbeeld bij het Ashelim 2-project in de Negev, zal EDF Renewables Israel elektriciteit produceren voor 0,08 shekel per KWh (exclusief opslag en exclusief stimuleringsmaatregelen van de overheid).

Het verklaarde doel van de Israëlische regering is om tegen 2030 30% van haar energiebehoefte uit hernieuwbare energiebronnen te halen, 13% meer dan het vorige. Tegelijkertijd zal het gebruik van kolen worden verminderd. Om dit doel te halen, zal Israël tegen 2030 nog eens 15 gigawatt aan schone energie moeten produceren.

De verbinding tussen de bedrijven werd gelegd door andere samenwerkingen tussen Masdar en EDF-dochterondernemingen die over de hele wereld actief zijn. Masdar en EDF zijn al partners in gelijkaardige projecten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waaronder het Al Dhafra-project in de VAE, dat ‘s werelds grootste zonne-energieveld zal zijn met een capaciteit van 2.000 megawatt.

De bedrijven werken ook samen aan de derde fase van het zonne-energiepark Mohamed bin Rashid Al Maktoum in Dubai, dat 800 megawatt zal opwekken en het windpark Dumat al Jandal in Saoedi-Arabië, het grootste dergelijke project in het Midden-Oosten, dat 400 megawatt zal produceren. Masdar en EDF Renewables zijn verder ook partners in acht hernieuwbare energieprojecten in de VS.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)