Israël en de VAE werken samen aan behoud zeldzame woestijnvogels

Houbara. Foto International Fund for Houbara Conservation.

De onlangs ondertekende Abraham-akkoorden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten zijn niet alleen goed nieuws voor de mensen in de regio, maar ook voor de vogels, blijkt uit een artikel van ISRAEL21C.

Meer specifiek, voor de met uitsterven bedreigde Houbara Bustard waarvoor natuurbeschermers aan beide zijden van het Midden-Oosten nu de handen ineen slaan om te zorgen dat de vogel behouden blijft.

Houbara’s van verschillende soorten leven in het gebied dat zich uitstrekt van Mongolië tot de Canarische Eilanden. In Israël telt hun bevolking slechts 400, maar dat neemt niet weg dat ze belangrijk zijn, ze zijn een iconische woestijnvogel en vlaggenschipsoort waarvan het bestaan ​​veel zegt over de toestand van hun ecosysteem.

De houbaras zijn milieu-indicatoren die wijzen op het welzijn van hun ecosystemen. Foto door Asaf Mayrose / via ISRAEL21C

“Ze zijn een milieu-indicator. Ze betekenen dat er een grote verscheidenheid aan dieren in het systeem voorkomt, van insecten en planten tot kleine zoogdieren en reptielen ”, legt Ohad Hatzofeh uit, de aviaire ecoloog van de Israel Nature and Parks Authority (INPA).

“De mensheid, met zijn technologie en het vermogen om overal te komen, heeft op hen gejaagd en hun leefgebied geschaad. Er is een wereldwijde inspanning om hen zowel als een groep als deze specifieke soort, de Houbara Bustards, te behouden”, zegt Hatzofeh.

INPA vogelecoloog Ohad Hatzofeh. Foto met dank aan INPA / via Israël21C

Vijfjarig onderzoeksproject

INPA heeft de afgelopen 20 jaar geprobeerd ze te behouden door hun leefgebieden tot natuurreservaten te verklaren en te voorkomen dat er op hen wordt gejaagd.

Het stond op het punt een hernieuwde poging te beginnen om een ​​plan voor ruimtebescherming vast te stellen toen de normalisatie van de banden tussen Israël en de VAE plaatsvond.

Als onderdeel van deze normalisatie bracht INPA interessante onderwerpen aan de orde en de emiraten reageerden positief op de kwestie van het behoud van Houbara. Het resultaat is een memorandum van overeenstemming voor een vijfjarig onderzoekssamenwerkingsproject met Abu Dhabi’s International Fund for Houbara Conservation.

Emirati’s leiden houbara-instandhoudingsprojecten over de hele wereld en het aanstaande gezamenlijke onderzoek met Israël maakt deel uit van die inspanning. Foto door Doron Nissim / INPA

De emiraten, legt Hatzofeh uit, maken zich ook zorgen over het afnemende aantal van de Houbara’s, zij het om iets andere redenen: ze zijn bezorgd over de Houbara’s omdat ze op ze jagen.

“Vanuit ons standpunt is het niet goed en zelfs obsceen, maar ze begrijpen dat de soort zal uitsterven en ze nemen er de verantwoordelijkheid voor”, zegt hij. “Ze willen dat de populaties groter worden, zodat ze kunnen blijven jagen.”

Dit, zegt hij, wordt duurzaam gebruik genoemd en hoewel het niet wordt beoefend in Israël – waar jagen illegaal is – vindt het op verschillende plaatsen in de wereld plaats.

Als gevolg hiervan leiden de Emirati’s internationaal houbara-instandhoudingsprojecten en het aanstaande gezamenlijke onderzoek met Israël maakt deel uit van die inspanning.

“Ze leiden de beschermingsinspanningen van houbara volgens de hoogste professionele normen, van Marokko tot het Verre Oosten”, zegt hij. “Ze weten dat Israël een van de meest stabiele bevolkingsgroepen heeft, dat wil zeggen een bevolking die niet migreert. De Israëlische bevolking is, ondanks dat ze van nature klein is omdat we een kleine plaats zijn, een van de plaatsen waar de bevolking haar aantal heeft behouden. “

Houbara. International Fund for Houbara Conservation.

De Israëlische houbarapopulatie, voegt hij eraan toe, is ook interessant voor de emiraten omdat ze genetisch uniek is.

De juiste tools

De ontmoetingen tussen beide partijen vinden nu plaats via Zoom vanwege het Covid-19 virus, maar Hatzofeh bezocht de Emiraten al jaren geleden voor zijn onderzoek.

“Het uiteindelijke doel is het behoud van de houbara, zowel voor hen als voor ons”, zegt hij. “Voor hen gaat het erom het risico op uitsterven te verkleinen. Voor ons gaat het erom dat we over de juiste tools beschikken om voor hen te zorgen en bijgevolg dat hun bevolking kan verbeteren, groeien en beschermd wordt. “

Houbara. Foto International Fund for Houbara Conservation.

Hatzofeh merkt op dat andere soorten mogelijk ook gezamenlijke aandacht krijgen van Israël en de Emiraten.

“We beginnen met de Houbara’s omdat ze een paraplu-soort zijn. Door ze te beschermen, ontstaat er veel bescherming voor andere soorten op de grond ”, besluit hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!