Geen staakt-het-vuren in zicht

Foto redactie

Hamas en de IDF hebben laten weten geen gehoor te willen geven aan pogingen van Egypte om te bemiddelen bij een staakt-het-vuren. Egypte wil helpen om een einde te brengen aan het geweld tussen Israël en de terroristische groeperingen in de Gazastrook, schrijft Al-Araby Al-Jadeed.

Maandag heeft Hamas Egyptische functionarissen laten weten dat de terroristische groeperingen in Gaza weigerden deel te nemen aan onderhandelingen, tenzij Israël veiligheidstroepen terugtrekt uit de Tempelberg en de Sheikh Jarrah buurt in Jeruzalem. Ook moeten alle Palestijnen worden vrijgelaten die zijn aangehouden bij de recente schermutselingen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Hamas eist verder een halt van geplande uitzettingen in Sheikh Jarrah en zegt dat eerdere overeenkomsten met Israël vanaf nu volledig geschrapt zijn.

Hamas beweert dat het een reeks doelen heeft in Israël die het met “groot succes” zou kunnen raken en dat er nieuwe raketten klaarstaan om voor het eerst te worden gebruikt als aan hun eisen de komende uren niet wordt voldaan.

Ook de IDF toont momenteel geen interesse in een staakt-het-vuren. Op vragen over een mogelijk staakt-het-vuren antwoordde IDF-woordvoerder Brigadier-Generaal Hidai Zilberman daar niets van te weten. “Vraag het maar aan de Palestijnen”, was zijn advies.

De IDF heeft maandagavond en dinsdagmorgen meer dan 130 Hamas-doelen in de Gazastrook aangevallen als reactie op de raketaanvallen op Israëlische steden, waaronder ten minste zeven raketten die op Jeruzalem werden afgevuurd en tientallen raketten op Zuid-Israël.

De verwachting van de Egyptische functionarissen die tussen beide partijen proberen te bemiddelen is dat Israël en Gaza op een verdere escalatie afstevenen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)