Israël: coalitiebesprekingen geannuleerd

Netanyahu bezoekt Har Meron. Foto YouTube.

De coalitieonderhandelingen zouden naar verwachting dit weekend zijn begonnen. Sinds de ramp bij de berg Meron donderdagavond, is er geen wezenlijk contact meer geweest tussen de partijen die een regering willen vormen, meldt de Jerusalem Post.

De onderhandelingen zijn afgelast in verband met de tragedie op Mount Meron. Vandaag is een nationale rouwdag in Israël en aankomende maandag vindt een speciale rouwsessie binnen de Knesset plaats, verklaarde Knesset woordvoerder Yariv Levin.

Het mandaat van president Rivlin aan Netanyahu om een regering te vormen, eindigt dinsdagavond om 23:59 Israëlische tijd. Yamina-leider Naftali Bennet had gehoopt om tegen deze tijd een akkoord te bereiken met Yair Lapid van Yesh Atid om zo het tweede mandaat van Rivlin te ontvangen.

Technisch gezien kan Netanyahu aan Rivlin vragen om een verlenging van twee weken. Medewerkers van Rivlin zeiden echter dat een dergelijk verzoek alleen in overweging wordt genomen als Netanyahu aanzienlijke vooruitgang geboekt zou hebben bij het vormen van een regering. Een bron dicht bij premier Netanyahu zei dat het niet in de agenda staat om de ramp bij Meron op te voeren als reden voor verlenging.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!