Lapid sluit regeerakkoord met Yisrael Beytenu

Yair Lapid, ter illustratie. Foto YouTube.

Oppositieleider Yair Lapid’s Yesh Atid-partij rondde maandag een coalitieovereenkomst af met de Yisrael Beytenu-partij van Avigdor Liberman.

Volgens de overeenkomst wordt Liberman minister van Financiën en zal zijn nummer twee in de partij, Knessetlid Oded Forer, de leiding krijgen over de financiële commissie van de Knesset. De partij krijgt verder nog twee andere portefeuilles, naar verwachting het ministerie voor ontwikkeling van de Negev en Galilea en het ministerie van en Aliyah en Integratie.

Yesh Atid probeert overeenkomsten te sluiten met elke partij die zich bij de coalitie wil aansluiten om vervolgens een kant-en-klare regering te presenteren aan Yamina-leider Naftali Bennett.

Nieuwe Hoop-leider Gideon Sa’ar veroorzaakt echter problemen door te weigeren een overeenkomst te sluiten totdat duidelijk is dat Yamina zal toetreden, aangezien Bennet een centrumlinkse regering twee weken geleden heeft uitgesloten tijdens de gevechten in Gaza.

Lapid vertelde zijn kansen om een ​​regering te vormen nog steeds niet groot waren, maar dat hij “geen middel onbeproefd zou laten”. Lapid had zondag vergaderingen met Blauw en Wit-voorzitter Benny Gantz, Arbeidspartij-leider Merav Michaeli en Nieuwe Hoop-voorzitter Gideon Sa’ar.

“De komende dagen zal ik er alles aan doen om een ​​regering te vormen”, zei hij. “Iedereen die wil komen praten: mijn deur staat open. We zullen zitten, we zullen praten, we zullen samen nadenken hoe we de best mogelijke regering kunnen bouwen voor de staat Israël en de burgers van Israël. “

Verwacht wordt dat er binnenkort ook een overeenkomst aangekondigd wordt tussen Yesh Atid en de Arbeidspartij. Lapid had maandag weer een ontmoeting met Merav Michaeli en volgens een verklaring van de twee partijen waren de besprekingen aanzienlijk gevorderd en werden er overeenkomsten bereikt over de meeste kwesties.

Lapid had ook ontmoetingen met Blauw en Wit leider Benny Gantz en Meretz chef Nitzan Horowitz. Horowitz zei dinsdag tegen de Israëlische legerradio Galei Tzahal dat hij hoopt binnenkort een overeenkomst af te kunnen ronden en dat het belangrijkste is om [premier Benjamin] Netanyahu te vervangen.

Een gemakkelijk te vormen coalitie van Yesh Atid, Blauw en Wit, de Arbeidspartij, Yisrael Beytenu en Meretz zou slechts 45 zetels hebben.

Om de vereiste meerderheid te bereiken voor een nieuwe regering moet Lapid een combinatie van rechtse- en Arabische partijen voor zich weten te winnen. Het is een puzzel waarvan weinigen denken dat het hem lukt om deze op te lossen in de acht dagen die hij nog heeft.

Als Lapid er niet in slaagt een regering te vormen, gaat het mandaat naar de Knesset die 21 dagen de tijd zal hebben om een coalitie samen te stellen. Mocht dit ook niet lukken dan komen er weer verkiezingen – de vijfde in Israël in twee en een half jaar.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)