Nieuwe beelden van Operatie Salomon

30 jaar sinds Operatie Salomon

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft zeldzame beelden vrijgegeven van de door de IDF geleide operatie waarin bijna 15.000 Ethiopische Joden naar Israël werden gebracht tijdens Operatie Salomon in 1991.

De IDF-archieven bij het Ministerie van Defensie onthullen zeldzame videobeelden van de operatie waarin luchtmachtpersoneel en commando’s van de Sheldag-eenheid, onder het bevel van minister van Defensie luitenant-kolonel Benny Gantz, in minder dan 36 uur 14.325 Ethiopische Joden uit de door rebellen belegerde Ethiopische hoofdstad Addis Abeba naar Israël evacueerden.

De beelden documenteren de hoogtepunten van de operatie: de voorbereidingen voor het opstijgen, de landing in Addis Abeba en het moment waarop Amnon Lipkin Shahak, destijds de de plaatsvervangende stafchef die de operatie leidde, te horen kreeg dat de eerste immigranten op de luchthaven aan waren aangekomen en aan boord begonnen te gaan.

Het ministerie van Defensie onthulde ook originele planningsdocumentatie, informatie over de verwerking van de immigranten op de luchthaven, hun overbrenging naar integratiecentra en een inlichtingenbriefing over de toenmalige Ethiopische president, Mengistu Haile Mariam, die abrupt naar Zimbabwe was gevlucht nadat hij was afgezet, de gebeurtenis die als katalysator fungeerde voor de lancering van Operatie Solomon.

Het videomateriaal werd onlangs gevonden tijdens een omvangrijk digitaliseringsproject waarin tienduizenden uren aan IDF-archiefbeelden worden omgezet van video- en filmrollen naar duurzamere digitale media.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)