SP, PvdA en GL: Kamervragen om maatregelen tegen Israël

Een raket slaat neer in Holon, op 11 mei. Bron: <a href="https://www.cidi.nl/sp-pvda-en-groenlinks-willen-maatregelen-tegen-israel/">Cidi</a>

Nadat in slechts twee dagen tijd meer dan duizend raketten op Israël zijn afgevuurd, pleiten de SP, PvdA en GroenLinks in Kamervragen eenzijdig voor maatregelen tegen Israël.

Op het moment van publicaie van de Kamervragen van Kati Piri (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks) en los daarvan, van Jasper van Dijk (SP), zijn al meer dan duizend raketten in slechts twee dagen tijd vanuit Gaza op Israël afgevuurd. De huidige escalatie begon met een raketaanval door Hamas op Jeruzalem. De Palestijnse terreurbeweging gebruikt als excuus de situatie in Sheikh Jarrah en de aanpak van Palestijnse relschoppers op de Tempelberg door de Israëlische politie. In antwoord op de raketaanvallen voert de Israëlische luchtmacht luchtaanvallen uit in de Gazastrook.

Volgens SP-buitenlandwoordvoerder Van Dijk is “in de kern” het geweld een “gevolg van de voortdurende bezetting van Palestijns gebied”, en hij vraagt aan minister Blok of hij het eens is met deze analyse. Van Dijk stelt dat het “geweld per direct dient te stoppen”. Van der Lee en Piri vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken welke stappen hij heeft genomen “om bij te dragen aan de-escalatie van de situatie”.

De SP, PvdA en GroenLinks vragen ook aandacht voor de mogelijke huisuitzetting van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. Al jaren loopt een rechtszaak van Israëlische stichting Nahalat Shimon om vier Palestijnse families uit hun huizen te zetten, die voor 1948 in het bezit van Joden in Oost-Jeruzalem waren. Nahalat Shimon voert aan dat de families wonen in huizen die voor 1948 in het bezit waren van Joodse families, die na de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 onteigend werden door Jordanië, en dat de enige geldige eigendomsrechten zijn overgedragen aan Nahalat Shimon door nabestaanden van de eigenaren voor 1948. Sinds 1993 wordt geprocedeerd door de stichting Nahalat Shimon over het feit dat er nooit huur betaald is, en verschillende illegale aanpassingen aan de gebouwen door de bewoners zijn gedaan. Momenteel ligt de zaak bij het Israëlische Hooggerechtshof.

Zowel Van Dijk, Piri als Van der Lee noemen de mogelijke huisuitzetting “onacceptabel”. De drie buitenlandwoordvoerders spreken van annexatie. De Kamerleden van SP, PvdA en GroenLinks pleiten voor maatregelen tegen Israël. Over maatregelen tegen Palestijnse terreurgroepen, die in slechts twee dagen tijd al meer dan duizend raketten op Israëlische gezinnen hebben afgevuurd, wordt door de Kamerleden niet gesproken. Blijkbaar zijn ze er niet van op de hoogte dat deze woningen in Joods bezit zijn en er al 28 jaar geen huur wordt betaald.

Plaatje spreekt voor zichzelf. Meer informatie via: <a href="https://www.ngo-monitor.org/sheikh-jarrah-property-claims/?fbclid=IwAR2BbypXzzNQggX_smDintDq7SobOlUPRiLNNcl03qyXUsD2Xx-4wMbQaw8" rel="noreferrer noopener" target="_blank">https://www.ngo-monitor.org/sheikh-jarrah-property-claims/</a>

Sterker nog, Piri en Van der Lee spreken van “wederzijdse raketaanvallen” en doen het hiermee voorkomen alsof Hamas en Israël zich van dezelfde tactiek bedienen. In werkelijkheid schieten Hamas en andere terreurgroepen raketten af op burgerdoelen met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken, en tracht Israël met precisiebombardementen op terreurleiders en wapenopslagplaatsen deze raketaanvallen tegen te gaan en probeert het hierbij burgerslachtoffers zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij maakt de Israëlische luchtmacht ook regelmatig gebruik van “knock on the roof”, een waarschuwing aan mensen in de buurt om het gebied zo snel mogelijk te verlaten omdat een luchtaanval eraan zit te komen.

Desondanks vragen de PvdA en GroenLinks aan minister Blok of hij bereid is “op de kortst mogelijke termijn” Israël te veroordelen. De partijen willen weten welke maatregelen tegen Israël de minister bereid is te nemen, al dan niet in Europees verband. De SP stelt voor op EU-niveau te pleiten voor het opschorten van het associatieakkoord met Israël.

CIDI-directeur Hanna Luden noemt het “verbijsterend dat Nederlandse parlementariërs eenzijdige sancties tegen Israël voorstellen, terwijl Palestijnse leiders steeds het geweld aanmoedigen”. Zulke eenzijdige veroordelingen vergoelijken terroristisch Palestijns geweld en moedigen dit zelfs aan.

Bron: grotendeels overgenomen van het CIDI 

Advertentie (4)