Britse vader smeekt om dochter in leven te houden en naar Israël te brengen

Avraham Fixsler met dochter Alta en zoon Hershy. Foto YouTube.

De vader van een 2-jarig Israëlisch meisje dat sinds de geboorte in het ziekenhuis ligt in Groot-Brittannië met ernstig hersenletsel, pleit ervoor om zijn dochter naar Israël te brengen voor behandeling. Een Britse rechtbank had bepaald dat het in haar eigen belang is om haar leven te beëindigen.

De Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein heeft namens het gezin een beroep gedaan op de Britse regering en zegt dat Israël het kind wil opnemen voor behandeling.

“Ik wil mijn dochter houden, ik wil de mogelijkheid hebben om naar Israël te gaan en mijn dochter mee te nemen. Volgens de Britse wet is ze een Israëlisch staatsburger, geen Brits staatsburger”, vertelde Avraham Fixsler aan Reuters.

“We hebben lang op een kind gewacht. Toen ze werd geboren, had ze zuurstofgebrek en dat veroorzaakte hersenbeschadiging.”

Hij zei dat hij Israëlische artsen had gevonden die bereid zijn om naar Manchester te komen, waar zijn dochter Alta in het ziekenhuis ligt, en met de familie de mogelijkheden te bespreken om haar te behandelen.

“We geloven dat ze niet lijdt en we willen het recht hebben om haar te houden”, zei hij.

Het Hooggerechtshof in Londen oordeelde op 28 mei dat het in het belang van Alta was dat de behandeling die haar in leven houdt wordt stopgezet omdat er geen verwachting is dat ze kan herstellen van haar hersenbeschadiging.

Haar familie had de rechtbank verteld dat hun ultra-orthodox-joodse geloof betekent dat ze het niet eens kunnen zijn met enige handelwijze die de dood van hun kind dichterbij zou kunnen brengen.

Ze horen later op dinsdag of ze het recht hebben om in beroep te gaan tegen de uitspraak. “We willen het beste voor haar doen… Laat me mijn dochter meenemen en naar Israël gaan”, zei Fixsler.

Het geschil lijkt op het geval van Charlie Gard, een jonge Britse jongen die het onderwerp werd van een strijd tussen zijn ouders en artsen over de vraag of hij voor experimentele behandeling naar de Verenigde Staten mocht worden gebracht.

De schrijnende rechtszaak leidde tot een wereldwijd debat over wie het morele recht heeft om te beslissen over het lot van een ziek kind.

De Britse rechtbanken oordeelden dat het in strijd zou zijn met de belangen van Charlie om de behandeling voort te zetten en hij stierf in 2017.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)