Israëlische luchtaanval in Syrië doodt 8 soldaten

Israëlische F-16, ter illustratie.

Volgens het Syrische staatspersbureau Sana vond dinsdagavond een Israëlische luchtaanval plaats waarbij doelen getroffen werden nabij de Syrische hoofdstad Damascus en in de centrale provincie Homs.

De raketten werden na 23.30 uur plaatselijke tijd vanuit Libanon afgevuurd op militaire posities van het Syrische leger. Het Syrische luchtverdedigingssysteem slaagde erin enkele Israëlische raketten neer te schieten. De overige raketten troffen doel.

Het Syrisch Centrum voor Mensenrechten meldt dat minstens acht soldaten van het Syrische regime zijn omgekomen.

“Er vonden ook luchtaanvallen plaats in het zuiden van de provincie Homs en in het grensgebied tussen Homs en Tartus”, vertelde observatoriumchef Rami Abdul Rahman aan AFP.

Het was de eerste gerapporteerde Israëlische aanval op Syrisch grondgebied in meer dan een maand en de eerste aanval sinds de Syrische president Bashar Assad werd herkozen voor een vierde termijn van zeven jaar.

Er was geen onmiddellijke bevestiging van Israël, dat over het algemeen geen commentaar geeft op individuele luchtaanvallen in Syrië.

De IDF heeft sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 honderden aanvallen uitgevoerd in Syrië tegen acties van Iran om een ​​permanente militaire aanwezigheid in het land te vestigen. Ook probeert Israël met de luchtaanvallen te voorkomen dat er geavanceerde wapens worden getransporteerd naar terroristische groeperingen in de regio, voornamelijk Hezbollah.

Het tempo van de aanvallen is de afgelopen maanden aanzienlijk afgenomen, waarbij de laatst gemelde aanvallen op 5 en 6 mei plaatsvonden op locaties in Latakia en in de buurt van Quneitra.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!