Israëlische ziekenhuizen opnieuw doelwit van cyberaanval

Vorige week woensdag werd het Hillel Yaffe Medical Center in de stad Hadera getroffen door een ransomware-aanval met als gevolg dat niet-dringende procedures werden geannuleerd en het verplegend personeel de toevlucht moest nemen tot pen en papier.

Maar ook in het weekend waren waren het meerdere ziekenhuizen in Israël doelwit van cyberaanvallen, melden het National Cyber Directorate en het ministerie van Volksgezondheid vandaag. De aanvallen werden tijdig ontdekt en schade werd voorkomen.

“Vroegtijdige beoordelingen en een snelle reactie van het directoraat en het personeel ter plaatse hebben de pogingen stopgezet en er is geen schade aangericht”, aldus de gezamenlijke verklaring.

Sinds de aanval op woensdag zijn het National Cyber Directorate en het ministerie van gezondheid bezig de cyberbescherming van de ziekenhuizen in het land te verbeteren en nieuwe kwetsbaarheden te identificeren.

Verwacht wordt dat Iran achter de cyberaanvallen zit. Israël en Iran zijn al langer verwikkeld in een schaduwoorlog over het nucleaire programma van de Islamitische Republiek waarbij beide landen elkaars infrastructuur proberen te schaden.

Volgens VirusTotal en cyberbeveiligingsbedrijf Check Point zijn Israëlische bedrijven en instellingen ongeveer twee keer zo vaak doelwit van cyberaanvallen als het gemiddelde in andere landen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!