Israël blokkeert verkoop Iron Dome aan Oekraïne

Israel weigert het Israëlische antiraketschild Iron Dome aan Oekraïne te verkopen om Rusland niet voor het hoofd te stoten. Israël onderhoudt vriendschappelijke relaties met beide landen.

Israel en Oekraïne hebben al decennia een defensiesamenwerking, maar na de annexatie van de Krim in 2014 nam Israël een duidelijk standpunt in: het land wil zich niet mengen in het conflict en vriendschappelijke betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne behouden. Wat ook meespeelt is een grote Russische militaire aanwezigheid in Syrië, waar de regering van Assad balanceert tussen de invloedssfeer van de Russen en het Iraanse regime.

Zelfs als de VS zou pleiten om Iron Dome-systemen naar Oekraïne te verplaatsen, zal Israël het daar niet mee eens zijn. Dat was het beleid van de regering-Netanyahu en deze maand bleek dat dit ook het beleid is van de nieuwe Israëlische regering o.l.v. premier Naftali Bennett.

Israëlische diplomaten zouden volgens bronnen Washington hebben laten weten dat het land tegen de levering van Iron Dome aan Oekraïne is. Iron Dome is weliswaar in Israel ontwikkeld, maar met financiële steun van het Pentagon en volgens de afspraken tussen beide landen kan het antiraketschild uitsluitend worden geleverd aan derden indien er tussen Washington en Jeruzalem consensus is.

Dmytro Kuleba, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, verklaarde deze maand nog publiekelijk dat zijn land met Israël wil samenwerken op het gebied Iron Dome-raketafweersysteem en andere raketwaarschuwings- en cyberdefensietechnologieën.

Circa anderhalf miljoen Israëli’s zijn zelf, of hun ouders, immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. De meeste Sovjet-immigranten zijn afkomstig uit Rusland en Oekraïne.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)