Israël wordt 1 : 1 nagebouwd in de populaire videogame ‘Minecraft’

Clocktower Jaffa. Foto BTE Israël

Israël wordt in zijn geheel nagebouwd in de populaire videogame Minecraft door een team van bouwers die elke centimeter van het land nauwgezet nabootsen in een verhouding van 1:1.

Het project maakt deel uit van het Minecraft Build The Earth (BTE) -project, dat tot doel heeft een 1:1 model (met één blok gelijk aan één meter) van de hele aarde in het spel te bouwen. Dit maakt gebruik van het unieke uitgangspunt en de mechanica van de game, die gebruikers in staat stelt hun eigen creaties te bouwen in een enorme procedureel gegenereerde wereld.

Dit is geen eenvoudige taak en heeft teams over de hele wereld die terreingegevens gebruiken om aan hun eigen land te werken. Maar in het Midden-Oosten is het team dat zich toelegt op Israël en de Westelijke Jordaanoever, bekend als BTE Israël, het grootste en meest actieve team, met 50 bouwers en meer dan 400 leden. Het was echter niet altijd zo groot. 

Maar toen Bernard “Boaz” Moerdler binnenkwam en de touwtjes in handen nam als manager, begon het project uit te breiden, met een voorsprong op het BTE UAE-team en het BTE Middle East-team, waarvan de laatste bestaat uit de meeste andere landen in de regio, variërend van Egypte naar Libanon en zelfs Iran.

Wijk in Gedera. Foto BTE ISraël

Deze groepen maken, net als alle anderen, gebruik van de terreingegevens om de wereld in het spel opnieuw te creëren. Maar voor Israël bleken de terreingegevens bijzonder uitdagend, vooral vanwege veiligheidsredenen die enkele onnauwkeurigheden in de gegevens noodzakelijk maakten. 

Dit leidde aanvankelijk tot een aantal interessante resultaten, aangezien gebouwen verward konden raken met bergen, waardoor de Azrieli-torens in Tel Aviv in berg zouden worden inplaats van torens.

Azrielli Towers Tel Aviv. Screenshot Minecraft video

Om deze reden is het team van BTE Israel / West Bank een samenwerking aangegaan met Simplex Mapping, een bedrijf dat vaak samenwerkt met Israëlische gemeenten om 3D-terreinmodellen te maken met privévliegtuigen.

De samenwerking met Simplex stelde het team in staat om op een ambitieuzere schaal te werken, en dit is te zien in het meest recente grote evenement: het nabouwen van het Rabinplein in Tel Aviv.

Rabin Square. Minecraft video

Het succes van het Rabin Plein-evenement heeft zelfs de aandacht getrokken van de gemeente Tel Aviv, en is met zijn internationale tak Tel Aviv Global van plan om in de toekomst met het team samen te werken. Door deze samenwerking zou het BTE Israel-team de opdracht kunnen krijgen om nog een iconisch monument in Tel Aviv te bouwen, waarover waarschijnlijk zal worden besloten via een online peiling, bevestigde een gemeenteambtenaar.

‘En er is nog een andere bouwer die bezig is met het opnieuw creëren van het Israel Diamond Exchange in Ramat Gan. Hij maakt praktisch elke dag een toren. “Andere opmerkelijke bezienswaardigheden in aanbouw zijn onder meer het Ramat Gan-stadion, de El-Bahar-moskee in Acre, de Sint-Antoniuskerk in Jaffa, het Baha’i International Teaching Center in Haifa, de oude stad van Jeruzalem en de Rabbi Kook-toren in Tel Aviv.

Maar het meest verrassend gedetailleerde deel van het land tot nu toe is Gedera, met ongeveer 15% van de hele stad tot in de kleinste details. Dit omvat hele wijken, bruggen, specifieke basisscholen en zelfs F-15 straaljagers die overvliegen.

“We hebben daar drie bouwers die eropuit gaan om foto’s te maken en er alles aan doen om nauwkeurige gegevens te verzamelen”, zei Moerdler. “Ze hebben er enorm veel energie in gestoken, en het is echt spannend.” 

Er zijn verschillende andere veelbelovende projecten in de maak, waaronder pogingen om Jeruzalem, Caesarea en zelfs Masada te herbouwen, waarbij Moerdler zelf werkt aan de luchthaven Ben-Gurion en de ingang van Jeruzalem. 

Hier wordt het detailniveau echt duidelijk, aangezien niet alleen oriëntatiepunten en steden worden nagebouwd, maar ook waterwegen en transportnetwerken.”We hebben nog niet echt de waterwegen aangepakt, en we hebben nog niet gesproken met het BTE River-team [een groep gericht op rivieren en waterwegen] over de rivier de Jordaan, misschien binnenkort als we aan die gebieden beginnen te werken,” legde Moerdler uit.

“Maar we zijn gaan samenwerken met het team van BTE Transport, dat treinen, tanks en vliegtuigen maakt. We hebben specifiek contact met hen opgenomen over Israëlische spoorwegtreinen en besteld. We bouwen de treinstations en we zijn van plan om de stations met elkaar te verbinden, hoewel we exacte afmetingen moeten vinden voor de tunnels voor de hogesnelheidstreinen, vooral rond Jeruzalem.” 

Dit gebrek aan informatie weerspiegelt enkele van de andere uitdagingen waarmee het team wordt geconfronteerd, zoals informatie die om veiligheidsredenen niet beschikbaar is.

“We moesten de Matcal-toren in het Kirya [militaire hoofdkwartier] bouwen omdat deze zichtbaar is vanaf de Azrieli-torens”, zei Moerdler. ‘Maar alle andere gebouwen op de campus zullen we niet neerzetten. De regel is: als je het kunt zien, moeten we het bouwen. Daarom worden interieurs alleen opgenomen als ze beschikbaar zijn voor het publiek. We zullen ook geen andere geclassificeerde gebieden bouwen, zoals sommige luchtmachtbases. ” 

En als locaties om veiligheidsredenen moeten worden verwijderd, doen ze dat natuurlijk, maar tot nu toe zijn er geen klachten.Een ander gebied dat niet gebouwd kan worden, is Gaza, omdat er niet genoeg informatie beschikbaar is.

Maar gebrek aan informatie is niet de enige uitdaging waarmee het team is geconfronteerd. Momenteel zijn de Baha’i-tuinen in Haifa het meest uitdagende gebied om te bouwen. Dit, legde Moerdler uit, komt door hoe moeilijk het is om weer te geven hoe de trappen in de heuvel zijn verwerkt. De tuinen zijn momenteel ook de verste mensen die in het noorden zijn gaan werken.

Een ander verwacht probleem is de Dode Zee, want hoewel het maken van het zout op zichzelf misschien moeilijk is, is het onduidelijk hoe de drijvende effecten van het water in Minecraft kunnen worden gerepliceerd.

Voor nu concentreert het team zich op de aankomende projecten.”Ons grootste evenement tot dusver was het Knesset-gebouw en de omgeving daarvan, dat ongeveer een week duurde en waar elke bouwer aan werkte”, legt hij uit.

‘We plannen ook een evenement in Eilat. Maar ons volgende grote evenement is een kerst- / Hanukkah-evenement in de oude stad van Jeruzalem. We waren plan om aan het Bethlehem-gebied te werken, maar de oude stad in Jeruzalem is belangrijk voor iedereen, dus we gebruiken dat.” 

En deze focus op iets dat centraal staat voor iedereen is vooral belangrijk gezien de manier waarop het project Israëli’s en Palestijnen verenigt om samen te werken. Niet alleen dat, maar het heeft zich ook buiten de grenzen uitgebreid, waarbij het team heeft gecommuniceerd met de andere teams in de regio.”

We hebben een hechte band met veel groepen, en het is echt fijn dat er geen echte politieke kwesties aan de orde komen”, legt Moerdler uit. “Toen de ontploffing in de haven van Beiroet plaatsvond, lieten we veel mensen van onze server naar de server van BTE Libanon gaan om ze te controleren.” 

Dit werkt ook in lijn met het hoofddoel van het project.”Het idee is dat als de wereldkaart compleet is, mensen kunnen rondreizen en de wereld kunnen ontdekken, zelfs op plaatsen die moeilijk te bereiken zijn”, vertelde hij.

En met de populariteit van Minecraft, de commercieel meest succesvolle videogame in de geschiedenis, met een bloeiende actieve spelersbasis van meer dan 100 miljoen gebruikers, is dit niet zomaar een droom.

Maar dit kreeg een geheel nieuwe betekenis vanwege de coronavirus-pandemie die quarantaines en lockdowns dwong, waardoor mensen meer geïsoleerd dan ooit tevoren.“

Vanwege COVID-19 kunnen mensen Israël niet bezoeken. Maar op de server kunnen mensen de sites komen bekijken ”, legt Moerdler uit.

“Omdat Israël van groot belang is voor meerdere religies, is het essentieel dat mensen de sites komen bekijken. En hoewel het niet hetzelfde is, zijn de details nog steeds geweldig. “Dit voegt een diepere betekenis toe aan het motto van BTE Israel: “De scheidslijnen tussen ons blok tegelijk doorbreken.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!