Arutz Tchelet – eindelijk!

De dati TV is een feit en het werd tijd. Voor chiloniem een degelijk kanaal, voor dati’iem een zachte landing in een wereld die met ambivalentie wordt bekeken en aan wordt deelgenomen.

Het deelnemen van dati’iem in de niet-gedrukte media is zeker niet vanzelfsprekend. De eerste dati radio, Arutz 7, begon een 15 jaar geleden (en ze hebben nog steeds geen juridische mogelijkheid om aan land te komen, ze zenden nog steeds van buiten de territoriale wateren van Israël, maar dat is politiek geheul), sindsdien zijn er een heleboel illegale en ook anderhalve legale (een de hele dag en een alleen ‘s avonds) radiozenders, maar televisie was er tot nog toe niet. Een ieder die het idee ook maar opperde werd voor gek verklaard, want wat valt er nou uit te zenden als religieus kanaal, temeer daar ook algemene zenders grote moeite hebben het hoofd boven water te houden. Toch is het er nu van gekomen, ik denk mede door een verschuiving van de houding ten opzichte van film en tv, o.a. door de dati filmschool die nu al een paar jaar, met succes, religieuze jongeren opleidt in de verschillende vakken van het filmwezen.

Is het een goede tijding voor de hele bevolking of alleen voor de dati’iem? Wegens een aantal redenen denk (en hoop) ik dat een ieder hier iets van zijn gading zal kunnen vinden: er zijn veel mensen die van de religie veel meer willen weten dan ze momenteel doen, en via tv is de informatie veel makkelijker te verkrijgen dan dat als je er voor je huis uit moet. Verder is het zeker dat de inhoud van wat er vertoond wordt verschoond zal blijven van negatieve bestanddelen, en dat in brede vorm: geen sex, geen geweld, zelfs geen schunnig taalgebruik, en ook kant zullen andere waarden dan mooi-zijn en geld-verdienen de revue passeren, – zeker meer dan op andere zenders. Dit is voor velen belangrijk, niet alleen voor dati’iem. Blijft het interessant? Ik denk het wel; er zijn genoeg onderwerpen die de kuisheidsregels niet schenden, en toch de moeite waarde zijn, waaronder talkshows met gewiekste presentators, shioeriem met zeer verscheidene onderwerpen, een kijkje in het leven van verschillende delen van de dati bevolking (en de met prijzen overladen film Hesdeer liet laatst zien dat een super eenvoudig gegeven van een verliefdheid tussen een dati jonge man en vrouw, voor velen een eerste en belangwekkend kijkje in die wereld is), documentaires over gemeenten in de Joodse wereld buiten Israël van toen en van nu, etc.etc.

Het kanaal is alvast voor drie jaar gesubsidieerd, pas daarna willen de investeerders er ook wat aan gaan verdienen. De kabel- en satelliet tv bieden het een paar maanden gratis aan, en daarna moet een ieder bepalen het wel of niet te ontvangen, tegen betaling.

Enige probleem blijft, en het lijkt onoplosbaar: lasjon hara – het roddelen. Het is bijna onmogelijk een jarenvullend programma uit te zenden zonder moeilijke vraagstukken over de zeer ingewikkelde en uitgebreide wetten van het kwaadspreken, en daar ligt, wat mij betreft, de uitdaging van Tchelet. Succes!

Dani Evers werd geboren in Amsterdam. Na zijn middelbare school ging hij naar Israël, waar hij o.a. psychologie en computerwetenschappen studeerde. Evers woont met zijn gezin op de Westbank, in de kleine gemeenschap Yakir.