‘Vrijheid is kiezen én delen’ start in Groningen


4 en 5 mei, de tijd om slachtoffers te herdenken en de bevrijding te vieren. Het thema van 2004 is ‘Vrijheid is kiezen én delen’.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, vrijheid vraagt verantwoordelijkheid: 4 en 5 mei zijn een aansporing voor burgers, instellingen, overheden en bedrijven om zich actief in te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor de vrijheid.

Het Nationaal Comité kiest elk jaar een andere invalshoek om het onderwerp vrijheid vraagt verantwoordelijkheid inhoudelijk richting te geven. In 2004 staan de politieke aspecten van vrijheid centraal onder het motto ‘Vrijheid is kiezen én delen’.


 
Wie herdenken we op 4 mei?


“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.”De Nationale Herdenking vindt, zoals elk jaar, plaats in Amsterdam. Na de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk zullen op de Dam de plechtigheden bij het Nationaal Monument plaatsvinden. Anke Kraster (16) uit Oostwold heeft de dichtwedstrijd ?Dichter bij 4 mei? gewonnen. Zij mag haar gedicht Verhalen voordragen, in aanwezigheid van H.M. de Koningin, de minister-president, tal van andere autoriteiten en ruim 20.000 belangstellenden.


Het ochtendprogramma op 5 mei vormt een brug tussen de ingetogen herdenking op 4 mei en het vieren van de vrijheid, de feesten op 5 mei middag en avond.


Vanaf 1996 wordt jaarlijks op de ochtend van 5 mei een nationaal startschot gegeven voor de Nationale Viering van de Bevrijding. Met een inhoudelijk en gevarieerd programma wordt het jaarthema aan de orde gesteld en het inhoudelijke kader gegeven voor activiteiten van de dag van de vrijheid.


Elk jaar vindt de nationale start plaats in een andere provincie. De provincie treedt daarbij op als gastheer en is samen met de gemeente organisator van het programma. In 2004 zijn dat de provincie en gemeente Groningen.


Een overzicht van de 4 en 5 mei activiteiten is te vinden op:


www.4en5mei.nl


www.herdenkenenvieren.nl


www.bevrijdingsfestivals.nlBron: www.herdenkenenvieren.nl

Advertentie (4)