Middle East Media Watch: vóór objectieve berichtgeving

HonestReporting, ook bekend onder de naam Middle East Media Watch, is een educatieve, onafhankelijke organisatie die werd opgezet om tegenwicht te bieden aan de tendentieuze berichtgeving in de media wereldwijd over de gebeurtenissen in Israël sinds het begin van de tweede intifada.

Sinds het begin van de tweede Intifada heeft Israël niet alleen terroristen te bestrijden, het land voert ook een oorlog tegen de media. De wijze waarop de gebeurtenissen in Israël in de media worden verslagen is vaak sterk gekleurd, om niet te zeggen verkleurd. HonestReporting is opgezet om tendentieuze anti-Israëlische berichtgeving te signaleren en vervolgens een klacht in te dienen bij het betreffende nieuwsagentschap. HonestReporting heeft daarbij de medewerking van ruim 55.000 leden, en naast de engelstalige website ook websites in het italiaans, spaans en russisch.
Onder de regelmatig terugkerende foute informatie noemt HonestReporting: misleidende definities, onevenwichtige verslaggeving, als nieuws vermomde persoonlijke meningen, gebrekkige achtergrondinformatie, selectieve nieuwsgaring en verkeerde gevolgtrekkingen. HonestReporting heeft een diepgaande studie gemaakt van de verslaggeving over het conflict in het Midden-Oosten, zoals gedaan door de televisiezenders CNN en BBC en de kranten Washington Post, New York Times en Los Angeles Times. De inspanningen van HonestReporting lijken vrucht af te werpen, getuige de recentelijk veranderde toon van verslagging bij CNN.

Een door HonestReporting gestarte petitie om de media ertoe te bewegen Palestijnse bommendragende zelfmoordenaars in het vervolg ‘terroristen’ te noemen, en niet langer ‘militanten’, ‘activisten’ of zelfs ‘vrijheidsstrijders’, heeft sinds de openstelling in mei 2002 ruim 50.000 handtekeningen geregistreerd.
Ga naar www.terrorpetition.com voor het tekenen van de petitie "When it’s terror, call it terror!"
Een petitie voor steun aan Israël op: www.israelpetition.com

Daarnaast sponsort HonestReporting de jaarlijkse "Dishonest Reporting Award", een prijs voor de meest flagrante verkrachting van het principe dat de media objectief dienen te zijn. Vorig jaar viel twijfelachtige eer toe aan BBC televisie, waarvan de subjectieve berichtgeving inmiddels genoegzaam bekend mag worden verondersteld. Fayad Abu Shamala, al tien jaar BBC-correspondent in Gaza, verklaarde naar aanleiding van een Hamas-bijeenkomst op 6 mei 2001 dat "journalisten en media schouder aan schouder met het Palestijnse volk campagne voeren."

Op de website van HonestReporting is een handleiding opgenomen op welke wijze de media kunnen worden benaderd, per brief dan wel per email. Waarom is objectieve berichtgeving t.a.v. Israël zo belangrijk? Het antwoord op de vraag geeft HonestReporting zelf: De publieke opinie is van invloed op het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten, en dat heeft rechtstreeks invloed op Israël’s mogelijkheden om zichzelf tegen terreuracties te beschermen. Voor Israëlische joden kan dat het verschil betekenen tussen leven en dood. Kijk ook op www.honestreporting.com

Advertentie (4)