Synagoge Rotterdam vierde 50e verjaardag.

Een overvolle synagoge met Rotterdammers en oud-Rotterdammers getuigde van de betrokkenheid die de gemeenteleden hebben met ?hun? sjoel. Lea Pagrach maakte een verslag met foto’s.

Hoogwaardigheidsbekleders als de Burgemeester van Rotterdam, de heer I. Opstelten, NIK-voorzitter de heer B. Blog, de rabbijnen J.S. Jacobs en R. Evers, voerden het woord.

Met veel ophef werd de vijftigste verjaardag van de Rotterdamse synagoge aan het A.B.N. Davidsplein 4 aangekondigd.

De week voordat het jubileum werd gevierd verscheen Haggadeer Van Maand tot Maand, het oorspronkelijke maandblad van de NIG Rotterdam (Van Maand tot Maand), dat zes jaar geleden werd samengevoegd met het maandblad van de NIG Den Haag (Haggadeer). Voor deze feestelijke gelegenheid met een full color omslag met daarop een foto van de synagoge. In het blad kwam een groot aantal mensen aan het woord die meegewerkt hebben aan de wederopbouw van de Rotterdamse Joodse Gemeente na de Tweede Wereldoorlog. Herinneringen aan goede, en zorgelijke tijden zijn op papier vastgelegd.

Hoe het begon?

Zo ook over het begin van het maandblad, Van Maand tot Maand, waarmee schrijfster dezes opgroeide omdat haar vader, Lou van Coeverden, naast zijn werk als journalist bij het Algemeen Dagblad en medebestuurder van de NIG Rotterdam, hieraan vele jaren zijn medewerking verleende. Zelf nam ik gedurende zes jaar met veel plezier de maandbladfakkel van mijn vader en de heer H. Bonnewits z.l. over. Er werd ook aandacht besteed aan de Joodse lessen voor volwassenen en kinderen het vele werk dat in al die jaren werd verricht door o.a. de Culturele Commissie en de Sociale Commissie. De komst van rabbijn J. Vorst en zijn gezin zijn van onschatbare waarde voor de kehilla.

Een onbewoond eiland
‘ We kwamen er pas twee maanden geleden achter dat deze synagoge vijftig jaar geleden in gebruik werd genomen,’  aldus een medewerkster van de Joodse Gemeente, ?we hebben dus in vliegende vaart alles moeten organiseren!? Na een sjoeldienst op sjabbat Choekat, 7 tammoez 5764, 26 juni 2004, waarbij ook een barmitswa gevierd werd, volgde een zeer uitgebreide feestelijke lunch, compleet met een toespraak van de voorzitter van de Joodse Gemeente Rotterdam, de heer J. Goldfinger. Later volgde een discussie met de rabbijnen I. Vorst en J.S. Jacobs met als thema: ?Een onbewoond eiland?, de vergelijking tussen zo?n eiland en de synagoge die voor de ongeveer 700 Joden die de Holocaust overleefden werd gebouwd. ?Vanaf het moment waarop je er arriveert is het niet meer onbewoond.? Gezocht werd een antwoord op de vraag: hoe komen we op dat eiland en wat gaan we er doen; wat is hierbij de betekenis van de Hand van G?d. ?Waarom het nodig is dat er naast de Schriftelijke Leer ook een Mondelinge Leer is? was het thema waarover rabbijn J.S. Jacobs sprak.

Oud-Rotterdammers
Tijdens de speciale dienst op zondag 27 juni 2004, 8 tammoez 5764, was de synagoge tot aan de nok toe gevuld. De Rotterdamse burgemeester Van Opstelten had zich goed voorbereid; in zijn toespraak feliciteerde hij ?de jarige Joodse synagoge? en noemde in een adem de vergelijking met allochtonen, Abraham en Ibrahim en ook Jezus van Nazareth werd niet onvermeld gelaten. ?Wanneer deze Joodse Gemeente over zes jaar haar 400-jarig bestaan hoopt te vieren kan ik u niet beloven daarbij aanwezig te zijn, ik ben daarvoor afhankelijk van de gunsten van de Rotterdamse kiezer,? lobbyde hij.

Het Amsterdamse CIZ-koor, dat voor ongeveer een derde uit oud-Rotterdammers bestaat, gaf de dienst weer haar oude luister. Weemoedige gevoelens naar de tijd van ooit, met een bijna voltallige familie Tugendhaft die altijd vanaf de Aron Hakodesj als kohaniem tijdens de Hoge Feestdagen de kehillaleden