Joodse graven bij Zandpad hersteld

Vrijwilligers van de landelijke stuchting Boete en Verzoening hebben geholpen met het herstel van graven op de 200 jaar oude joodse begraafplaats aan het Zandpad in Utrecht. Zerken werden schoongemaakt, letters opnieuw geverfd en breuken gelijmd.

De vrijwillige opknappers van de stenen maken deel uit van de landelijke stichting Boete en Verzoening met Ismael en anderen. Vrijwilligers van de stichting hebben eerder al eens joodse begraafplaatsen in Nijkerkerveen en in Amersfoort opgeknapt.

Vorig jaar zijn de ruim 800 grafstenen allemaal gefotografeerd en de Hebreeuwse teksten erop werden vertaald. Deze inventarisatie werd uitgevoerd door de stichting Lezikaron (Om niet te vergeten).

Lezikaron heeft zich ten doel gesteld de belangstelling voor de geschiedenis van de joden in de provincie Utrecht te bevorderen en de joodse historische monumenten in stand te houden. In de afgelopen jaren heeft Lezikaron zich met name beziggehouden met de diverse joodse begraafplaatsen in de provincie.
De inventarisatie is voorzien van een register met namen en data is in te zien in de studiezaal van Het Utrechts Archief.

De stichting Boete en Verzoening met Ismael en anderen is, zoals ze zelf zegt, zich pijnlijk bewust van wat de joden eeuwenlang is aangedaan en voelt zich verplicht te helpen bij het behouden van het verleden.

Advertentie (4)