Een bijzonder initiatief met hoop voor de toekomst


Na bijna vijf jaar voorbereiding, fondsenwerving en netwerken wordt in september begonnen met de restauratie van de voormalige synagoge in Brielle. De start van de restauratie wordt gemaakt door een groep Joodse en Palestijnse jongeren uit Ramle in Israël.

In de periode 18-28 augustus is deze groep (14 pers) bij ons in Brielle te gast. Naast cultuur, ontmoeting, ontspanning is er ook inspanning ingepland.
De groep zal binnenmuren en het pleisterwerk aan de voorgevel wegbikken, als eerste begin van de restauratie.

Deze groep komt al langer samen via Open House, een organisatie in Israël die zich inzet voor begrip, openheid en wederzijds respect tussen de verschillende bevolkingsgroepen in dit verdeelde land. Samen ervaringen opdoen, werken aan projecten, in binnen en buitenland draagt bij aan een betere band tussen deze jongeren. Open House heeft  een gedeelde joodse en arabische leiding die trainingsprogramma’s opzet voor joodse en moslim- en christen-arabische jongeren.
 
Aanleiding voor dit bezoek was een erder bezoek van een soortgelijke groep aan Brielle, zomer 2000. Bij het zien van dit verminkte gebouw, het horen van de plannen om de te restaureren voormalige synagoge een eigentijdse bestemming te geven als plaats voor ontmoeting, voor oefenen in wederzijds begrip en respect en voor cultuur in onze samenleving, ontstond het plan om mee te werken aan de restauratie.

Tijdens  een ontmoetingsavond op donderdag 26 augustus, kunnen belangstellenden in gesprek komen met deze groep jongeren uit Israël.
Plaats: Geref. Kerk in Zuidland, Wilhelminastraat 28. Aanvang: 20.00 uur.

Kijk voor de geschiedenis van de Brielse synagoge en alle andere informatie op
www.synagogebrielle.nl/

Zie ook:  Stichting koopt voormalige synagoge in Brielle