Zesde Samuel-Hirschlezing: Sterven en rouwverwerking in het jodendom

Op zondag 24 oktober 2004 organiseren de Stichting Judaica Zwolle en het Genootschap Nederland-Israël afdeling Zwolle voor de zesde keer de jaarlijkse Samuel-Hirschlezing in de Zwolse synagoge. Dit jaar wordt de lezing uitgesproken door Rabbijn Ing. I. Vorst uit Amstelveen.

De Samuel-Hirschlezing wordt sinds 1999 jaarlijks georganiseerd in de synagoge van Zwolle met als doel "de plaats en betekenis van het jodendom in en voor de moderne wereld nader te belichten voor een publiek van joodse en niet-joodse belangstellenden".

De Samuel Hirschlezing is genoemd naar Rabbijn Samuel Jehoeda Hirsch, de laatste opperrabbijn van Overijssel. De lezing wordt georganiseerd door de Stichting Judaica Zwolle in samenwerking met het Genootschap Nederland-Israël afdeling Zwolle. De eerste vijf keren was de Samuel-Hirschlezing het eerste programmaonderdeel van het jaarlijkse Synagogepad (zie aldaar). In 2004 zal de lezing als een zelfstandige activiteit worden gehouden op een zondag in het najaar.

Sterven en rouwverwerking
Steeds meer mensen in onze moderne samenleving weten zich geen raad met de dood van verwanten en vrienden en met de rouwverwerking die daar een gevolg van is. De toenemende gezondheidszorg heeft de dood uit het dagelijks leven verdrongen en door de secularisatie zijn vertrouwde opvattingen en kaders aan het verdwijnen. Ook heeft commercialisering van de dood en het begraven zijn intrede gedaan. Over de betekenis van het leven bestaat veel meer verwarring dan vroeger, en leven en dood zijn meer dan ooit onderwerp van amusement geworden.

Voor wie betrokken raakt bij het sterven en begraven van een geliefde is het lang niet altijd vanzelfsprekend hoe het beste met de situatie kan worden omgegaan. Algemeen aanvaarde gedragsregels zijn er maar weinig. Vaak hebben familieleden heel verschillende meningen over wat wel en niet gedaan moet worden aan een sterfbed en bij een begrafenis. In die situatie kan het nuttig zijn ons eens te orienteren op de eeuwenoude tradities over stervensbegeleiding en begrafenisgebruiken die kenmerkend zijn voor het jodendom.

Hoe gaat het jodendom om met de dood en met rouwverwerking? Vanuit welke motieven zijn de joodse rituelen en gebruiken rond deze droevige gebeurtenissen tot stand gekomen? Hoe worden nabestaanden geholpen het verlies te verwerken? Op deze en dergelijke vragen zal rabbijn Vorst ingaan tijdens zijn lezing.
Na afloop van zijn voordracht is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het voeren van gesprek.

Programma
De lezing begint om 11.00 uur. Om 10.30 uur is de zaal open voor ontvangst met koffie. Er wordt een entreegeld van euro 5,00 gevraagd aan de deur.
‘s Middags is vanaf 13.30 uur de tentoonstelling over Joods leven in en om Zwolle op het voormalige vrouwenbalkon van de synagoge open gesteld voor publiek. De toegangsprijs bedraagt euro 2,50.

Advertentie (4)