Barghouti trekt kandidatuur presidentschap in


Marwan Barghouthi heeft zich opnieuw, ditmaal definitief, teruggetrokken als kandidaat bij de aanstaande Palestijnse verkiezingen. De intifadaleider riep zijn aanhangers op om hun stem uit te brengen op de officiele kandidaat van zijn Fatah-partij, Mahmoud Abbas.


Barghouthi geniet grote populariteit in de bezette Palestijnse gebieden en peilingen voorspelden een spannende strijd tussen hem en Abbas. Barghouthi zit in een Israëlische gevangenis een levenslange straf uit wegens moord. Israël zou hem niet vrijlaten als hij gekozen zou worden.


Barghouthi kondigde tien dagen geleden aan als onafhankelijke kandidaat een gooi naar het presidentschap te willen doen. Sindsdien heeft Fatah grote druk op hem uitgeoefend van deelname aan de verkiezingen af te zien. Verscheidene leden van Fatah riepen op hem uit de partij te gooien. Vervolgens gaf de intidadaleider enigzins in door onder voorwaarden zijn kandidatuur in te zullen trekken. Zie eerdere berichtgeving in joods.nl, over de verwikkelingen rond Marwan Barghouti. 


Barghouti schreef in een brief die op een persconferentie in Ramallah werd voorgelezen over Abbas: ‘Hij is een grote broer, een goede vriend die het verdient om deze positie te bekleden.’ De gevangen leider zei dat hij nooit Fatah heeft willen splijten.


Na het vertrek van Barghouthi zijn nog acht kandidaten voor het presidentschap over. Zie eerdere berichtgevingen op joods.nl.
Abbas kan de overwinning nu bijna niet meer ontgaan. Tot middernacht 15 december kunnen kandidaten zich nog terugtrekken uit de race. De verkiezing om Arafat op te volgen is op 9 januari.


Bron: clubmetro, 12 december 2004


Israël heeft afgelopen weekeinde de eerste stappen gezet voor de vrijlating van tegen de 200 Palestijnse gevangenen. Dat is nog onderdeel van de gevangenenruil met Egypte eerder deze maand. De vrijlating wordt echter ook gezien als een gebaar van goede wil naar de Palestijnse leiding dat de positie van Abbas kan versterken [Bron: de Volkskrant, 13 december 2004].